Jabatan Perbendaharaan AS mengenakan sanksi ke atas seorang warganegara Rusia dan tiga syarikat untuk cuba mengelak daripada sanksi

(SeaPRwire) –   US Treasury pada Selasa meletakkan sanksi ke atas warganegara Rusia dan tiga syarikat berpusat di Rusia yang didakwa cuba mengelak daripada sanksi Amerika Syarikat dalam skema yang boleh membebaskan lebih daripada $1.5 bilion yang dimiliki oleh .

Deripaska, yang sendiri dikenakan sanksi Amerika Syarikat pada April 2018, meluaskan kegiatan ke dalam perdagangan logam ketika Kesatuan Soviet runtuh, membuat kekayaan dengan membeli saham di kilang aluminium.

Treasury Amerika Syarikat menyatakan bahawa pada Jun 2023 Deripaska berkoordinasi dengan warganegara Rusia Dmitrii Beloglazov, pemilik syarikat perkhidmatan kewangan Obshchestvo S Ogranichennoi Otvetstvennostiu Titul (Titul), mengenai transaksi yang dirancang untuk menjual saham beku Deripaska dalam syarikat Eropah.

Dalam masa beberapa minggu ini, syarikat perkhidmatan kewangan berpusat di Rusia Aktsionernoe Obshchestvo Iliadis ditubuhkan sebagai anak syarikat Titul. Pada awal 2024, Iliadis memperoleh syarikat pegangan pelaburan berpusat di Rusia International Company Joint Stock Company Rasperia Trading Limited (Rasperia), yang memegang saham beku Deripaska.

sanksi dikenakan ke atas Beloglazov, Titul, dan Iliadis pada Selasa kerana beroperasi atau pernah beroperasi dalam sektor perkhidmatan kewangan Rusia. Ia menyatakan Rasperia dikenakan sanksi kerana dimiliki atau dikawal oleh, atau telah bertindak atau berpura-pura bertindak bagi pihak Iliadis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.