Jasad tebusan Israel ditemui semalam semasa operasi IDF di Gaza

(SeaPRwire) –   Jenazah tebusan Israel telah dikutip semula pada tengah malam semasat operasi Tentera Darat Israel di Gaza.

“Operasi untuk mengutip jenazah bermula pada pukul 8:00 malam (semalam) dan berlarutan beberapa jam, di mana jenazahnya digali dari bawah tanah di kompleks yang terletak di bahagian selatan Khan Yunus,” kata seorang pegawai tentera kepada Pejabat Biro Jerusalem. “Jenazahnya kemudian dibawa ke Israel untuk pengenalpastian lanjut.”

“Usaha keseluruhan telah dijalankan dan disokong oleh aktiviti darat dan udara yang menyeluruh,” kata pegawai itu, menambah bahawa masih ada 133 tebusan yang disembunyikan.

Pegawai itu mengenal pasti jenazah itu sebagai Elad Katzir berusia 47 tahun. Ibunya, Hanna, juga tebusan tetapi dibebaskan pada 24 November 2023, sebagai sebahagian daripada gencatan senjata sementara ketika itu.

Kenyataan bersama dari Agensi Keselamatan Israel (ISA) dan mengatakan bahawa Katzir “dibunuh dalam tahanan”, kemungkinan besar pada bulan Januari tahun ini. Adik perempuan Katzir dalam satu pos di Facebook mendakwa Hamas telah membunuh abangnya, manakala ISA dan IDF menunjukkan bahawa Jihad Islam kemungkinan besar bertanggungjawab.

“Berikutan prosedur pengenalpastian yang dijalankan semalam oleh pegawai perubatan di Institut Perubatan Forensik, wakil IDF dan ISA memberitahu keluarga Elad Katzir bahawa jenazahnya telah diselamatkan,” kata kenyataan itu. “IDF dan ISA menyampaikan ucapan takziah terdalam kepada keluarga.”

Katzir dan ibunya tergolong dalam mereka yang diculik pada 7 Oktober dari Kibbutz Nir Oz. ISA dan IDF menekankan bahawa mereka bekerja “dalam koordinasi penuh dengan badan-badan kebangsaan dan keselamatan yang berkaitan dan akan terus berbuat demikian” untuk mengutip semua tebusan.

Katzir adalah seorang petani dan aktivis sosial yang sukarela untuk “Yayasan Hadar”, berjuang untuk pembebasan dua askar Israel yang jenazahnya disimpan di Gaza.

Yael Rotem-Kuriel dan Yonat Friling menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.