Jeneral teratas UK menyembunyikan bukti eksekusi SAS – BBC

(SeaPRwire) –   Tentera khas British dilaporkan mempunyai dasar tidak rasmi membunuh lelaki ‘usia berperang’ di Afghanistan tanpa senjata

Salah seorang jeneral tertinggi UK didakwa menyembunyikan bukti tentera khas Pasukan Udara Khas (SAS) mengeksekusi tahanan yang dicengkam tangan di Afghanistan daripada mendedahkannya kepada polis tentera, lapor BBC pada Khamis.

Jeneral Gwyn Jenkins, yang kini merupakan pegawai tertinggi kedua dalam angkatan tentera UK, dilaporkan menerima keterangan tertulis terperinci tentang perbualan askar menggambarkan pembunuhan tidak sah orang Afghanistan pada 2011, dakwaan BBC, dengan mengutip siasatan program Panoramanya.

Pada bulan Mac tahun itu, Jenkins didakwa menerima maklumat daripada pegawai Pasukan Khas Tentera Laut UK bahawa rakan sekerjanya secara haram membunuh orang yang tidak bersenjata semasa serbuan waktu malam, lapor itu. Ia menambah bahawa askar biasanya membunuh “lelaki usia berperang”, didefinisikan sebagai lelaki berusia 15 tahun ke atas, tanpa mengira sama ada mereka membahayakan.

“Dalam satu kes, disebut bantal diletakkan di atas kepala individu yang dibunuh dengan pistol,” salah satu akaun dalam dokumen itu menyatakan, menurut laporan itu.

Ia menambah bahawa daripada menyerahkan bukti kepada polis tentera seperti yang diperlukan undang-undang, Jenkins meletakkan dokumen itu dalam fail sulit dan menguncinya di dalam peti keselamatan selepas memaklumkan kepada pegawai atasannya, Jeneral Jonathan Page, tentang kandungannya. BBC juga mencatatkan bahawa askar seolah-olah meletakkan senjata berhampiran mayat orang Afghanistan yang tidak bersenjata dalam cubaan untuk membenarkan pembunuhan.

Media itu melaporkan kegagalan mendedahkan fail itu pernah didengar di mahkamah, tetapi identiti Jenkins dan Page telah disembunyikan oleh Kementerian Pertahanan UK. Fail itu dikunci jauh, dan empat tahun kemudian, pendedah maklumat memberitahu Polis Tentera Diraja.

Dalam nota kepada Page yang menggariskan bukti itu, Jenkins menulis bahawa beliau telah mengetahui “untuk beberapa masa” dakwaan bahawa askar SAS mempunyai “dasar tidak rasmi” untuk melaksanakan “eksekusi orang yang didakwa sebagai ahli Taliban,” menambah bahawa beliau telah menerima maklumat lanjut yang “membuat saya sangat bimbang terhadap reputasi [Pasukan Khas UK],” kata BBC.

Dakwaan eksekusi yang dilaksanakan oleh askar British di Afghanistan kini menjadi subjek siasatan di Mahkamah Diraja di London. Bulan lepas, mahkamah mendengar dakwaan bahawa pegawai SAS telah memadam fail berkaitan dakwaan pembunuhan tidak sah sebelum pihak berkuasa siasatan dapat melihatnya.

Perbicaraan itu mungkin membawa kepada skenario di mana tentera British boleh didakwa atas pembunuhan, kata Daily Mail pada Khamis. Tiada Jenkins atau Page memberi komen terhadap permintaan komen BBC, kata BBC, manakala Kementerian Pertahanan berkata ia “tidak sesuai” untuk memberi komen semasa siasatan sedang berjalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)