Jepun, AS akan membangunkan sistem pertahanan peluru berpandu untuk menangani ancaman senjata hipersonik

(SeaPRwire) –   Jepun dan Amerika Syarikat pada Rabu menandatangani perjanjian untuk bersama-sama membangunkan jenis pertahanan peluru berpandu baru ketika sekutu itu cuba mempertahankan diri terhadap ancaman senjata hipersonik yang semakin meningkat, yang dimiliki oleh China dan Rusia serta diuji oleh Korea Utara.

Projek itu pada asalnya dipersetujui antara Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida dan Presiden AS pada sidang kemuncak mereka pada Ogos lalu dan disahkan semula antara pemimpin-pemimpin itu semasa lawatan Kishida ke Washington pada April. Glide Sphere Interceptor dirancang untuk dikerahkan menjelang pertengahan 2030-an.

Perjanjian Rabu menentukan pembahagian tanggungjawab dan proses membuat keputusan, langkah utama pertama dalam projek itu, kata pegawai kementerian pertahanan Jepun. Mereka berharap untuk memutuskan kontraktor Jepun dan memulakan proses pembangunan menjelang Mac 2025.

Senjata hipersonik direka untuk melebihi Mach 5, atau lima kali kelajuan bunyi, menimbulkan ancaman kepada sistem pertahanan peluru berpandu serantau dengan kelajuan dan kebolehmanuverannya. Membangunkan pencegah untuk mereka adalah cabaran.

Kementerian pertahanan Jepun menamakannya “isu mendesak” dan mencatatkan bahawa senjata hipersonik di rantau ini telah meningkat dengan drastik dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Di bawah perjanjian itu, Jepun bertanggungjawab membangunkan bahagian di hujung pencegah yang berasingan di angkasa untuk memusnahkan kepala peledak yang datang, serta enjin roketnya, kata pegawai itu.

earmarked $490 juta untuk pembangunan dan ujian awal pencegah itu, menurut kementerian pertahanan.

Kos itu termasuk membuat komponen untuk dua syarikat, Raytheon Technologies dan Northrop Grumman, yang sedang membangunkan senjata itu dalam persaingan yang diketuai oleh Agensi Pertahanan Peluru Berpandu AS. Satu akan dipilih untuk projek itu.

MDA menganggarkan kos untuk membangunkan pencegah peluru berpandu hipersonik akan melebihi $3 bilion, termasuk bahagian Jepun sebanyak $1 bilion.

Pencegah itu akan dikerahkan pada kapal peronda kelas Aegis, seperti peluru berpandu udara ke udara Standard Missile-3 yang sebelum ini dibangunkan bersama oleh Jepun dengan Amerika Syarikat.

Jepun semakin mempercepatkan pembinaan tentera militarinya ketika menekankan perlunya memperkukuh pertahanannya terhadap ancaman yang semakin meningkat. Jepun juga secara mendadak melonggarkan dasar eksport senjatanya untuk membenarkan senjata maut yang dibangunkan bersama dieksport ke negara ketiga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.