Jepun dan Itali akan meningkatkan kerjasama, hubungan ekonomi kerana Rom mencari kehadiran Indo-Pasifik yang lebih kuat

(SeaPRwire) –   Pemimpin Jepun dan Itali berkata pada Isnin mereka akan memperkukuh kerjasama dalam keselamatan dan pertahanan, termasuk pembangunan bersama pesawat pejuang generasi akan datang dengan Britain, ketika Tokyo menyambut perubahan negara Eropah itu untuk memainkan peranan lebih besar di rantau Indo-Pasifik.

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida, selepas Giorgia Meloni, menyambut langkah Itali untuk meningkatkan kehadirannya di rantau Indo-Pasifik, di mana beberapa lawatan kapal perang Itali, termasuk kumpulan serangannya, dan latihan bersama dirancang tahun ini.

“Jepun dan Itali adalah rakan strategik berharga yang berkongsi nilai dan prinsip seperti kebebasan, demokrasi, hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang,” kata Kishida.

Kishida juga memuji kemajuan dalam pembangunan bersama dengan Britain.

Tiga negara pada Disember menandatangani perjanjian untuk menubuhkan organisasi bersama untuk membangunkan pesawat pejuang generasi akan datang baru untuk dideploykan pada 2035.

Meloni berkata bahawa pesawat pejuang generasi akan datang bermakna “inovasi, pertumbuhan dan pekerjaan.” Beliau menunjukkan dengan Jepun kemudian tahun ini akan termasuk kapal pengangkut pesawat Itali dan pesawat pejuang.

Jepun, yang dengan pantas membina keupayaan tentera, berharap mempunyai keupayaan lebih besar untuk menentang kebangkitan China sambil menyambut kehadiran Britain yang lebih besar di rantau Indo-Pasifik. Itali baru-baru ini meninggalkan Inisiatif Jalur dan Jalan Global China selepas kelihatan mendapat manfaat yang sedikit daripadanya.

Projek pembangunan pesawat pejuang bersama melibatkan Mitsubishi Heavy Jepun, BAE Systems PLC Britain dan Leonardo Itali.

Projek itu, bagaimanapun, bergantung kepada Jepun melonggarkan larangan selepas perang untuk mengeksport senjata maut yang dibangunkan bersama ke negara ketiga, yang kerajaan Kishida sedang berjuang untuk menyempurnakan menjelang akhir Februari.

Kishida menjanjikan sokongan penuh untuk Meloni untuk berjaya menganjurkan summit Puglia mereka pada Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.