Jepun menyemak semula undang-undang berusia hampir 80 tahun, membenarkan kawalan bersama untuk ibu bapa yang bercerai menjelang 2026

(SeaPRwire) –   pada hari Jumaat, telah meluluskan pindaan kepada kod sivil negara itu yang akan membenarkan ibu bapa yang bercerai pilihan penjagaan bersama kanak-kanak, perubahan yang membawa negara selari dengan banyak negara lain.

Pindaan itu, pertama kepada hak penjagaan hampir 80 tahun, akan berkuat kuasa menjelang 2026. Ia akan membenarkan ibu bapa yang bercerai memilih sama ada penjagaan ganda atau tunggal seraya memerlukan mereka bekerjasama untuk memastikan hak dan kebajikan kanak-kanak mereka.

Di bawah , penjagaan kanak-kanak diberikan kepada hanya salah seorang ibu bapa yang bercerai, hampir sentiasa ibu.

Perubahan itu datang kerana perceraian meningkat di Jepun dan bilangan bapa yang bercerai yang semakin meningkat berharap untuk terus berhubung dengan anak-anak mereka. Beberapa dakwaan profil tinggi oleh bapa asing yang bercerai tentang penculikan kanak-kanak oleh bekas rakan yang kembali ke Jepun juga menggalakkan perubahan itu.

Pindaan itu memerlukan perkongsian kos penjagaan kanak-kanak oleh ibu bapa yang bukan penjaga utama. Semasa kebanyakan ibu yang bercerai, yang sering pekerja sambilan dengan pendapatan rendah, tidak menerima sokongan kewangan daripada bekas suami mereka.

Dalam kes di mana keganasan rumah tangga atau penderaan oleh mana-mana ibu bapa disyaki, orang lain akan mempunyai penjagaan tunggal, mengikut pindaan itu.

Penyokong penjagaan bersama mengatakan ia membenarkan kedua-dua ibu bapa yang bercerai memainkan peranan dalam penjagaan kanak-kanak. Lawan, termasuk kumpulan hak dan sesetengah mangsa keganasan rumah tangga, telah menimbulkan kebimbangan bahawa sistem baru itu mungkin akan menjadikannya lebih sukar bagi ibu bapa untuk memutuskan hubungan dengan pasangan yang menyalahgunakan dan bahawa mereka mungkin tidak dibenarkan pandangan sebenar dalam keputusan penjagaan.

Kekhuatiran itu telah mencetuskan sesetengah pengubahsuaian kepada undang-undang semasa perbahasan parlimen untuk memerlukan pihak berkuasa memastikan keputusan penjagaan tidak berat sebelah.

Di bawah pindaan itu, ibu bapa yang bercerai yang memilih penjagaan bersama mesti mencapai konsensus tentang , rawatan perubatan jangka panjang dan isu-isu utama lain, dan akan perlu mendapatkan keputusan mahkamah keluarga jika persetujuan tidak dapat dicapai.

Mana-mana ibu bapa boleh membuat keputusan tentang aktiviti harian kanak-kanak mereka, seperti les persendirian dan makanan, atau rawatan kecemasan.

Pindaan itu akan ditinjau semula lima tahun selepas ia berkuat kuasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.