Jepun menyertai senarai negara-negara yang menangguhkan dana kepada UNRWA selepas dakwaan kakitangan menyertai serangan pada 7 Oktober

(SeaPRwire) –   Semakin banyak negara pada Ahad untuk menghentikan pemberian dana untuk Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA), dengan mengutarakan kebimbangan mengenai dakwaan bahawa anggota staf agensi itu terlibat dalam serangan pengganas pada 7 Oktober ke atas Israel.

Juga menghentikan pemberian dana sementara ialah A.S., Jerman, UK, Kanada dan sekurang-kurangnya lima negara lain.

Israel mengeluarkan bukti menunjukkan bahawa dua belas daripada kakitangan organisasi itu di Gaza terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai 1,200 warganegara Israel oleh pengganas Hamas pada 7 Oktober 2023.

“Bersempena ini, Jepun sangat bimbang mengenai dakwaan terlibatnya anggota staf UNRWA dalam serangan pengganas ke atas Israel pada 7 Oktober tahun lalu,” kata Setiausaha Akhbar Kementerian Luar Negeri Jepun Kobayashi Maki. “Sebagai tindak balas, Jepun telah memutuskan untuk menangguhkan pemberian dana tambahan kepada UNRWA buat sementara waktu sementara UNRWA menjalankan siasatan ke atas perkara itu dan mempertimbangkan langkah-langkah untuk menangani dakwaan tersebut.”

Kobayashi berkata Jepun telah “dengan kuat mendesak” UNRWA menyiasat perkara itu dengan segera dan lengkap serta mengambil langkah-langkah yang sewajarnya.

Secara khusus, Kobayashi berkata langkah-langkah itu perlu termasuk memperkukuh pentadbiran dalam UNRWA, supaya agensi itu dapat memainkan peranan yang sepatutnya.

“Pada masa yang sama, Jepun akan terus berusaha dengan gigih dan aktif secara diplomatik untuk memperbaiki situasi kemanusiaan di Jalur Gaza dan menenangkan keadaan secepat mungkin dengan memberikan sokongan kepada pertubuhan antarabangsa yang lain,” tambah Kobayashi.

Kementerian Luar Negeri Jepun mengumumkan penangguhan pemberian dana kepada UNRWA pada hari yang sama apabila menyeru negara-negara ahli untuk menyambung semula pemberian dana kepada agensi itu, walaupun dakwaan daripada Israel bahawa sesetengah kakitangan kumpulan itu terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai tahun lalu.

Guterres berkata beliau memahami kebimbangan yang membawa kepada negara-negara menangguhkan pemberian dana kepada UNRWA, tambah beliau sendiri terkejut dengan dakwaan itu. Tetapi beliau dengan kuat merayu kepada kerajaan negara-negara itu untuk terus memberikan dana kepada

“Daripada 12 orang yang terlibat, sembilan telah segera dikenal pasti dan dihentikan perkhidmatan oleh Pesuruhjaya Agung UNRWA, Philippe Lazzarini; satu disahkan mati, dan identiti dua lagi sedang dipastikan,” katanya. “Mana-mana pekerja PBB yang terlibat dalam tindakan pengganasan akan dipertanggungjawabkan, termasuk melalui pendakwaan jenayah.”

Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Gilad Erdan menyelar panggilan Setiausaha Agung Guterres untuk negara-negara menyambung semula pemberian dana untuk UNRWA.

“Setiausaha Agung PBB telah sekali lagi membuktikan bahawa keselamatan rakyat Israel sebenarnya tidak penting bagi beliau,” kata Erdan. “Selepas tahun-tahun di mana beliau mengabaikan bukti yang dikemukakan kepadanya secara peribadi mengenai sokongan dan penglibatan UNRWA dalam penggalakan keganasan dan pengganasan, dan sebelum beliau menjalankan siasatan menyeluruh untuk mengenal pasti semua pengganas Hamas dalam UNRWA, beliau menyeru untuk membiayai sebuah organisasi yang mendalam

Erdan berkata setiap negara yang terus membiayai agensi itu sebelum boleh dijalankan siasatan menyeluruh perlu sedar bahawa wang itu mungkin digunakan untuk keganasan.

Beliau juga berkata bantuan yang dipindahkan kepada UNRWA mungkin akan sampai ke tangan pengganas Hamas dan bukannya kepada orang yang memerlukannya di Gaza.

“Saya menyeru semua negara penderma menangguhkan sokongan mereka dan menuntut siasatan mendalam yang akan menyiasat penglibatan semua pekerja UNRWA dalam keganasan,” kata duta itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.