Jeritan perang Hamas terbaru untuk keganasan terhadap AS terakhir dalam senarai ancaman

(SeaPRwire) –   Baitulmaqdis – Kumpulan Hamas meningkatkan kempen keganasan mereka menyerang kepentingan Amerika Syarikat, mengisytiharkan dalam pengumuman menakutkan pada Disember bahawa lebih keganasan adalah wajar terhadap AS selepas kumpulan jihad membunuh lebih 30 orang Amerika dan lebih 1000 orang Israel pada pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober di Israel.

Awal bulan ini Sami Abu Zuhri, jurucakap Hamas memberi amaran, “Apabila Blinken hanya membenarkan pembunuhan wanita dan kanak-kanak, anak-anak bangsa kita harus berkata kepadanya: ‘Anda adalah musuh, seperti Netanyahu, dan anda mesti membayar harga, seperti Netanyahu.’ . . . Kita perlu tindakan keganasan terhadap kepentingan Amerika dan Britain di mana-mana, serta kepentingan semua negara yang menyokong pendudukan.”

Middle East Media Research Institute (MEMRI) pertama kali mengesan seruan keganasan terhadap kepentingan Amerika dan Britain di seluruh dunia.

Awal bulan ini, FBI dan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat memberi amaran tentang ancaman keselamatan awam disebabkan peperangan antara Hamas dan Israel. Hamas ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas asing oleh AS pada tahun 1997.

Apabila ditanya tentang ancaman baru Hamas, seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri memberitahu Digital, “Kami telah jelas tentang pendirian kami terhadap Hamas, yang Amerika Syarikat tetapkan sebagai Pertubuhan Pengganas Asing pada tahun 1997 kerana keganasan berencana, bermotifkan politik yang dilakukan terhadap sasaran bukan tentera. Seperti yang ditunjukkan dengan jelas oleh Hamas pada 7 Oktober, mereka komited terhadap keganasan. Dan Hamas hanya memperburuk dan memperpanjang penderitaan rakyat Palestin pada setiap langkah krisis ini.”

Jurucakap itu menambah, “Serangan Hamas pada 7 Oktober membunuh lebih ramai orang Amerika daripada serangan pengganas luar negara mana-mana sejak 9/11. Hamas telah membunuh orang Amerika dalam serangan lain juga, termasuk tiga orang Amerika – Malki Roth, Judith Shoshana Greenberg dan Chana Nachenberg – dalam serangan restoran Sbarro 2001 di Baitulmaqdis.”

Untuk Arnold Roth, yang isteri dibunuh pada tahun 2001, kerajaan AS tidak menggunakan tenaga penentang keganasan mereka untuk menjamin pengganas wanita Hamas Ahlam Tamimi, yang bertanggungjawab membunuh Malki dan orang Amerika lain.

Roth memberitahu Digital bahawa Tamimi hidup sebagai “selebriti di dunia Arab untuk pembunuhan yang dilakukannya, dan hidup bebas seperti burung hari ini di Jordan.”

Beliau menambah, “Walaupun kenyataan awam berulang kali dari pelbagai bahagian kerajaan AS, raksasa Sbarro terus mengelak keadilan AS. Sebahagiannya, ini kerana Jordan, sekutu AS dan negara yang menerima bantuan asing lebih daripada mana-mana negara lain, bersedia melanggar batas untuk menunjukkan betapa memahaminya ia terhadap sebab Hamas. Tetapi dalam makna yang lebih bermakna, ini kerana pandangan luar biasa tidak terucap di kalangan lingkaran dalam Beltway bahawa Raja Abdullah perlu diperlakukan dengan sarung tangan sarung.”

Roth berkata: “Kementerian Luar Negeri AS melalui tiga presiden telah memberi kata-kata kepada keadilan dan perlu menghantar Tamimi ke Washington. Bagi kami yang rapat dengan peristiwa, jelas bahawa keutamaan sebenar di Kementerian Luar Negeri adalah mengekalkan kebahagiaan Jordan. Dalam makna itu, kami ibu bapa dan keluarga mangsa Tamimi adalah musuh. Tiada penipuan untuk mengatakan bahawa kami telah diperlakukan dengan tidak hormat dan bahkan permusuhan selama satu dekad.”

Raja Hussein Jordan telah enggan menghantar Tamimi ke Amerika Syarikat. Kerajaan Jordan tidak segera menjawab banyak pertanyaan Digital.

Ancaman Hamas terhadap AS dan kepentingannya bukanlah yang baru dan konsisten sejak hari-hari awal kumpulan pengganas itu.

Ahli parlimen Hamas dan ulama Yunis Al-Astal mengisytiharkan pada Al-Aqsa TV Hamas pada 11 April 2008, “Segera, insya-Allah, Rom akan ditaklukkan, seperti Constantinople telah, seperti yang diramalkan oleh Nabi kita Muhammad. Hari ini, Rom ialah ibu negara Katolik, atau ibu negara tentera salib, yang mengisytiharkan permusuhan terhadap Islam, dan telah menanam saudara kera apes dan babi [iaitu Yahudi] di Palestin untuk mencegah pemulihan Islam – ibu negara mereka akan menjadi pos hadapan untuk penaklukan Islam, yang akan menyebar ke seluruh Eropah, dan kemudian akan berpaling ke dua Amerika, dan juga Eropah Timur.”

MEMRI menterjemahkan pengisytiharan 2008 itu, Katolik dan Yahudi.

Hanya beberapa bulan selepas serangan pengganas 9/11, Hamas yang disokong Iran dan Jihad Islam Palestin mengisytiharkan dalam manifesto di Tebing Barat dan Gaza bahawa “rakyat Palestin” juga merupakan sasaran serangan masa depan.

Pada tahun 2002, Syeikh Ahmed Yassin, pengasas dan pemimpin Hamas, mengumumkan, “Kerana musuh Israel dan Amerika merosakkan bumi; mereka tidak mempercayai apa-apa selain kuasa. Ummah [komuniti Muslim seluruh dunia] mesti mengambil prinsip Jihad dan melawan musuh.” Pada tahun 2004, serangan udara Israel menghapuskan pemimpin pengganas itu Yassin di Bandar Gaza.

Pada tahun 2011, satu kajian di Gaza mendapati matlamat pertubuhan pengganas Hamas adalah “Kematian kepada Yahudi dan Amerika.”

Jacob Olidort, pengarah penyelidikan di Pusat Pertahanan dan Strategi Institut Keselamatan Kebangsaan Yahudi Amerika‘s Gemunder, memberitahu Digital, “Niat Hamas menyerang orang Amerika dan orang Barat yang lain mungkin tulus, seperti serangan 10/7, yang juga menuntut nyawa orang Amerika, menunjukkan. Itu, bersama-sama dengan ancaman strategik kumpulan itu terhadap Israel serta ancaman barbar mereka terhadap awam, orang Israel dan Gaza sama-sama, membuat misi Israel untuk menghapuskan Hamas menjadi kepentingan AS.

Walaupun protes dan peningkatan besar insiden antisemitisme di AS dan Eropah, Olidort mempersoalkan keupayaan Hamas untuk mengadakan serangan pengganas terhadap Barat. “Berkenaan ancaman kepada Amerika Syarikat, United Kingdom atau yang lain di Eropah, Hamas mungkin terhad terhadap apa yang boleh dicapai. Selama dekad, kumpulan itu telah membentuk dirinya dengan fokus sempit terhadap Israel dan oleh itu kekurangan platform, mesej atau infrastruktur untuk mengarahkan atau mengilhami serangan besar-besaran terhadap sasaran Amerika atau Eropah seperti yang dilakukan ISIS atau Al-Qaeda pada masa lalu.”

Beliau terus berkata: “Unsur-unsur ini, ditambah dengan koordinasi antarabangsa yang kuat terhadap Hamas bermakna peluangnya tipis. Tetapi, wakil Iran yang lain, mempunyai keupayaan dan niat untuk berbuat demikian. Mencegah mereka daripada berbuat demikian, serta menghalang sebarang normalisasi sayap politik Hamas, harus menjadi keutamaan untuk Amerika Syarikat dan sekutunya dalam menyokong Israel dan melindungi rakyat mereka.”

Tetapi, Eropah dan Jerman telah membenarkan operatif Hamas dan kumpulan pro-Hamas mengumpul dana dan merekrut ahli baru dalam EU. Selepas Digital menghantar soalan media kepada Frank Nopper, datuk bandar bandaraya Jerman Stuttgart, pentadbiran bandar itu membersihkan laman webnya minggu ini daripada kumpulan yang dikatakan pro-Hamas bernama Jawatankuasa Palestin Stuttgart yang menggunakan laman web perbandaran untuk dikatakan mengumpul dana untuk entiti pengganas Islamis di Gaza.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Israel, Lior Haiat, memberitahu Digital: “Israel menentang sebarang pemindahan dana kepada Hamas atau mana-mana pertubuhan pengganas Palestin yang lain, termasuk melalui organisasi masyarakat madani. Kementerian Luar Negeri Israel bekerja dengan pelbagai negara di seluruh dunia untuk menetapkan Hamas sebagai pertubuhan pengganas dan untuk mencegah sebarang pemindahan dana kepadanya.”

Nitsana Darshan-Leitner, pengarah Pusat Undang-Undang Israel (Shurat HaDin), memberitahu Digital bahawa ahli Jawatankuasa Palestin Stuttgart “jelas mengumpul dana untuk kumpulan pengganas Islam di Gaza dan secara terbuka mempamerkan pengaitan mereka dengan organisasi Samidoun yang ditetapkan dan diharamkan. Ia mengejutkan bahawa hanya dua bulan selepas pembunuhan warga Jerman Shani Louk oleh pengganas Hamas dari Gaza, Datuk Bandar Stuttgart begitu enggan menutup sumber pembiayaan ini kepada pembunuhnya. Darah Shani memanggil keadilan dari bumi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.