Jerman janji akan meningkatkan bantuan kepada Ukraine secara ‘besar-besaran’

(SeaPRwire) –   Berlin akan menyediakan “perlindungan musim sejuk” untuk Kiev dalam bentuk sistem pertahanan udara dan generator elektrik

Jerman merancang untuk “memperluas dan meningkatkan” sokongannya untuk Ukraine pada tahun-tahun akan datang, kata Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock dalam mesyuarat menteri luar negeri EU di Brussels pada Isnin. Beliau memberi sedikit butiran rancangan itu, kecuali menjanjikan Kiev “perlindungan musim sejuk” pada bulan-bulan mendatang.

Baerbock mendesak rakan sejawatnya agar tidak memfokuskan semata-mata kepada keganasan baru-baru ini di Timur Tengah, menekankan bahawa masih wujud keperluan untuk “menghadapi cabaran geopolitik” juga di Eropah.

“Sokongan kami akan diperluaskan secara besar-besaran, terutamanya untuk tahun depan,” katanya kepada mesyuarat itu, memberi amaran kepada Moscow agar tidak mengharapkan pengurangan bantuan EU kepada Kiev akibat “situasi dramatik di seluruh dunia.”

“Kami tidak sahaja akan terus menyokong Ukraine. Kami akan terus memperluaskan dan meningkatkan sokongan itu,” katanya.

Baerbock memberi sedikit butiran tentang bantuan yang dirancang untuk Ukraine, mendedahkan hanya bahawa Berlin merancang untuk menghantar Kiev lagi satu sistem pertahanan udara Patriot buatan Amerika Syarikat dan generator elektrik sebagai sebahagian daripada skim yang dipanggil “payung perlindungan musim sejuk”.

Tabloid Bild Jerman melaporkan pada hujung minggu bahawa gabungan kerajaan di Jerman sedang cuba meningkatkan bantuan tentera kepada Ukraine daripada €4 bilion ($4.27 bilion) kepada €8 bilion ($8.54 bilion) pada 2024 sahaja. Jawatankuasa belanjawan parlimen dijangka mengkaji dan berpotensi meluluskan rancangan itu pada bila-bila masa minggu ini, menurut akhbar itu.

Data tentang bantuan tentera Ukraine yang diberikan kerajaan Jerman menunjukkan jumlah wang yang akan dibelanjakan Berlin untuk melengkapi dan melatih tentera Ukraine pada 2023 adalah sekitar €5.4 bilion ($5.76 bilion), naik daripada hanya €2 bilion ($2.13 bilion) pada 2022. “Pengesahan komitmen untuk tahun-tahun berikutnya [berjumlah] sekitar €10.5 bilion ($11.21 bilion),” laporan kerajaan menyatakan, menambah bahawa dana itu “seharusnya terutamanya digunakan untuk sokongan tentera kepada Ukraine.”

Menurut Institut Ekonomi Dunia Kiel Jerman, Berlin telah muncul sebagai penderma bantuan tentera kedua terbesar kepada Ukraine. Telah mengeluarkan sekitar $18.2 bilion untuk memberikan bantuan tentera kepada Kiev, Jerman masih jauh ketinggalan di belakang Amerika Syarikat, yang telah mengeluarkan kira-kira $45 bilion, menurut data institut itu.

Washington baru-baru ini menunjukkan bahawa ia mungkin akan kehabisan wang untuk Ukraine jika Kongres tidak meluluskan sebarang rang undang-undang perbelanjaan baru yang relevan. Minggu lepas, Pentagon berkata ia mungkin hanya mempunyai $1 bilion yang tinggal untuk bantuan tentera Ukraine, dan akan terpaksa mengatur pakej senjata dari sekarang.

Rusia berulang kali menyatakan bahawa bekalan senjata NATO kepada Ukraine sebenarnya tidak banyak memberi kesan kepada keadaan di garis hadapan. Pada awal November, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata bahawa “walaupun bekalan jenis senjata baru NATO, rejim Kiev sedang kalah.” Tentera Rusia juga secara kerap menerbitkan gambar dan video kereta kebal berat Ukraine yang musnah, termasuk kereta kebal Leopard buatan Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)