Jerman menafikan bahawa rakaman bocor itu adalah petanda persiapan perang Berlin terhadap Rusia

(SeaPRwire) –   Kerajaan Jerman pada Isnin menafikan dengan tegas dakwaan bahawa pendedahan rakaman oleh Rusia adalah tanda bahawa Berlin sedang bersiap sedia untuk peperangan.

Pada masa yang sama, kerajaan berusaha untuk mengawal kesan domestik daripada pendedahan itu dan berjanji untuk menyiasat dengan cepat bagaimana mungkin perbualan oleh pegawai tentera Jerman yang tinggi boleh dipintas dan diterbitkan.

“Ia adalah jelas sepenuhnya bahawa dakwaan seperti ini bahawa perbualan ini akan membuktikan, bahawa Jerman sedang bersiap sedia terhadap Rusia, ini adalah propaganda Rusia yang tidak benar dan teruk,” kata jurucakap Canselor Olaf Scholz kepada wartawan di Berlin.

Jurucakap Kerajaan Wolfgang Buechner berkata pendedahan itu adalah sebahagian daripada “perang maklumat” Rusia terhadap Barat, dan tujuannya adalah untuk mencipta perpecahan dalam Jerman

Rakaman 38 minit menampilkan pegawai tentera membincangkan dalam bahasa Jerman bagaimana peluru berpandu jelajah jarak jauh Taurus boleh digunakan oleh Kyiv terhadap pasukan penceroboh Rusia. Walaupun pihak berkuasa Jerman tidak mempersoalkan kesahihan rakaman itu, Scholz minggu lepas berkata penghantaran senjata ini ke Ukraine bukan pilihan – dan beliau tidak mahu Jerman terlibat secara terus dalam peperangan.

Walau bagaimanapun, kementerian luar Rusia pada Isnin mengugut Jerman dengan “akibat buruk” berkaitan dengan pendedahan itu, walaupun tidak memberikan butiran.

“Jika tidak ada tindakan, dan rakyat Jerman tidak menghentikan ini, maka akan ada akibat buruk terlebih dahulu dan terutamanya untuk Jerman sendiri,” kata jurucakap kementerian luar Maria Zakharova.

Hubungan antara kedua-dua negara semakin merosot sejak Rusia menyerang Ukraine dua tahun lalu.

Pendedahan rakaman itu diterbitkan Jumaat oleh Margarita Simonyan, ketua editor saluran televisyen berbayar negara Rusia RT, di media sosial pada Jumaat, pada hari yang sama pemimpin pembangkang Alexei Navalny dikebumikan selepas kematiannya dua minggu lalu di koloni hukuman Artik yang tidak dijelaskan. Ia juga muncul hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya presiden Rusia.

Dalam rakaman bocor itu, empat orang pegawai, termasuk ketua Tentera Udara Jerman, Ingo Gerhartz, didengari membincangkan senario penempatan peluru berpandu Taurus di Ukraine sebelum mesyuarat dengan Menteri Pertahanan Boris Pistorius, menurut agensi berita Jerman dpa.

Pegawai itu kemudiannya menyatakan bahawa penghantaran awal dan penempatan segera peluru berpandu jelajah jarak jauh Taurus hanya mungkin dengan penyertaan askar Jerman – dan bahawa latihan askar Ukraine untuk menggunakan Taurus sendiri adalah mungkin, tetapi akan mengambil berbulan-bulan.

Rakaman itu juga menunjukkan kerajaan Jerman belum memberikan kelulusan untuk penghantaran peluru berpandu yang diminta oleh Ukraine, lapor dpa.

Terdapat perdebatan di Jerman sama ada untuk menyediakan peluru berpandu kepada Ukraine ketika Kyiv menghadapi kemunduran medan tempur, dan ketika bantuan tentera Amerika Syarikat tergendala di Kongres. Jerman kini menjadi pembekal bantuan tentera kedua terbesar kepada Ukraine selepas AS, dan sedang melangkah lebih jauh untuk meningkatkan sokongannya tahun ini.

Insis Scholz minggu lalu untuk tidak memberikan peluru berpandu Taurus kepada Ukraine datang selepas Jerman teragak-agak selama berbulan-bulan terhadap hasrat Ukraine untuk peluru berpandu Taurus, yang mempunyai julat sehingga 310 batu dan secara teorinya boleh digunakan terhadap sasaran jauh di dalam wilayah Rusia.

Pada Isnin, kanselor mengulangi pendiriannya semasa lawatan ke sebuah sekolah di Sindelfingen di barat daya Jerman.

“Saya adalah kanselor dan itulah sebabnya pendirian saya tentang ‘tidak’ kepada penghantaran peluru berpandu Taurus masih berkuatkuasa,” katanya menurut dpa.

Juga pada Isnin, duta besar Jerman melawat kementerian luar Rusia di Moscow. Walaupun media Rusia melaporkan bahawa Duta Besar Alexander Graf Lambsdorff telah dipanggil oleh kementerian luar, kerajaan Jerman berkata lawatannya telah dirancang jauh sebelum rakaman itu diterbitkan.

Kementerian pertahanan Jerman cuba merendahkan kepentingan perbualan pegawai itu dalam pendedahan – dengan menyatakan ia hanyalah “pertukaran idea” sebelum mesyuarat dengan menteri pertahanan.

Kementerian itu berkata sedang menyiasat bagaimana mungkin perbualan oleh pegawai tentera Jerman yang tinggi boleh dipintas dan didedahkan oleh Rusia. Ia berjanji untuk melaporkan hasil siasatannya.

Beberapa media Jerman melaporkan bahawa pegawai itu berada dalam mesyuarat WebEx ketika mereka dirakam.

Buechner, jurucakap kanselor, berkata kerajaan Jerman juga akan melihat bagaimana “kita boleh lebih baik menangani maklumat palsu tertumpu, terutamanya dari Rusia”.

Kremlin pada Isnin berkata ia menantikan keputusan siasatan.

“Tuan Scholz berkata bahawa siasatan yang cepat, lengkap dan berkesan akan diadakan. Kami berharap kami akan dapat mengetahui hasil siasatan itu,” kata jurucakap Dmitry Peskov.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.