Jerman telah menghalalkan pemilikan ganja dalam jumlah kecil

(SeaPRwire) –   Penagih ganja menyalakan cerutu sambil beraya pada Isnin apabila negara ini melonggarkan peraturan mengenai ganja untuk membenarkan pemilikan jumlah kecil.

Persatuan Ganja Jerman, yang menggerakkan undang-undang baru ini, menganjurkan “perjumpaan merokok” di Gerbang Brandenburg terkenal di Berlin apabila undang-undang itu berkuatkuasa pada tengah malam. Acara pengambilan awam yang lain dijadualkan di seluruh negara, termasuk satu di hadapan katedral Cologne dan yang lain di Hamburg, Regensburg dan Dortmund.

membenarkan pemilikan oleh orang dewasa sehingga hampir 1 unsur ganja untuk tujuan rekreasi dan membenarkan individu menanam sehingga tiga tumbuhan di hartanah mereka sendiri. Bahagian undang-undang itu berkuatkuasa Isnin.

Warganegara Jerman berusia 18 tahun ke atas dibenarkan menyertai “kelab ganja” bukan untung dengan maksimum 500 ahli bermula 1 Julai. Individu dibenarkan membeli sehingga 25 gram setiap hari, atau maksimum 50 gram setiap bulan – jumlah terhad kepada 30 gram untuk orang di bawah umur 21 tahun. Keahlian dalam pelbagai kelab tidak dibenarkan.

Kos kelab akan ditanggung melalui yuran keahlian, yang akan ditetapkan mengikut jumlah ganja yang digunakan oleh ahli.

Undang-undang itu juga memanggil amnesti di mana hukuman untuk kesalahan berkaitan ganja yang tidak akan menjadi haram akan diperiksa semula dan dalam banyak kes dibatalkan. Pihak berkuasa serantau bimbang bahawa sistem kehakiman akan terbeban dengan ribuan kes.

Undang-undang itu diluluskan oleh gabungan kerajaan semasa Canselor Olaf Scholz dari Parti Demokratik Sosial, Hijau dan Demokrat Bebas pro-perniagaan, berlawanan dengan bantahan daripada beberapa negeri-negeri Persekutuan Jerman dan Demokrat Kristian tengah-kanan. Pemimpin Demokrat Kristian Friedrich Merz telah berjanji bahawa parti beliau akan membatalkan undang-undang itu jika memenangi pilihan raya negara yang dijangka pada musim gugur 2025.

Kedai-kedai taman terkemuka yang disoal selidik oleh agensi berita dpa menunjukkan mereka tidak akan menambah tumbuhan ganja kepada penawaran hortikultur mereka, dan Persatuan Perubatan Jerman menentang undang-undang itu, mengatakan ia boleh mempunyai “akibat yang teruk” untuk “pembangunan dan prospek hidup kanak-kanak di negara kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.