Jumlah korban maut meningkat kepada 13 dalam bencana perlombongan di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Jumlah kematian daripada satu minggu lalu di Afrika Selatan yang melibatkan lif telah meningkat kepada 13 orang selepas seorang pekerja meninggal dunia di hospital, pengendali lombong itu berkata Isnin.

Impala Platinum berkata bahawa pekerja itu meninggal dunia Ahad akibat kecederaan yang dialami apabila lif itu jatuh kira-kira 650 kaki ke bawah terowong lombong platinum semasa membawa pekerja ke permukaan selepas shift mereka pada 27 Nov. Sebelas pekerja meninggal pada hari itu, manakala mangsa terbaru adalah pekerja lombong kedua yang meninggal di hospital.

Pengendali lombong itu berkata 50 pekerja masih dirawat di hospital, dengan lapan daripada mereka dalam rawatan kritikal.

Impala Platinum dan Komisen mengumumkan siasatan ke dalam apa yang dipanggil pihak pengurusan lombong sebagai tragedi yang sangat luar biasa.

Lif perindustrian itu membawa 86 pekerja ke permukaan apabila ia tiba-tiba jatuh semula ke terowong, yang kedalamannya kira-kira setengah batu. Lombong di bandar utara Rustenburg adalah pengeluar platinum terbesar di dunia tahun lalu. Afrika Selatan jauh lebih besar pengeluar platinum di dunia.

Impala Platinum berkata ia akan mengadakan hari ingatan pada Rabu, apabila ia akan melepaskan nama-nama pekerja yang meninggal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.