Jumlah mangsa kematian runtuhan lebuh raya di China meningkat kepada 36, lebih daripada 20 kereta ditemui

(SeaPRwire) –   Sebahagian daripada lebuh raya runtuh selepas hujan lebat di kawasan pergunungan di selatan China, menghantar kereta terguling ke lereng dan meninggalkan sekurang-kurangnya 36 orang maut, pihak berkuasa berkata Khamis.

Kerajaan bandar Meizhou berkata bahawa 23 kenderaan telah dijumpai selepas bahagian sepanjang 58.7 kaki daripada lebuh raya runtuh sekitar pukul 2 pagi Rabu. Tiga puluh orang lain cedera, tiada yang membahayakan nyawa, mengikut kenyataan kerajaan.

Usaha mencari dihalang hujan lebat yang berterusan, kerikil dan tanah runtuh ke tapak, membawa beberapa risiko kepada pekerja, seorang pegawai bomba memberitahu media China.

Pasukan menyelamat membahagikan kawasan kepada 10 grid dan mencari dengan anjing dan peranti mengesan kehidupan, laporan itu berkata. Jentera dan kren juga dibawa masuk untuk membantu.

Runtuhan meninggalkan parut kosong ke lereng curam di kawasan hutan hijau yang lainnya. Saksi memberitahu media tempatan mereka mendengar bunyi kuat dan melihat lubang lebar terbuka di belakang mereka selepas melepasi bahagian itu sebelum runtuh.

Video dan gambar dalam media tempatan menunjukkan asap dan api di tapak, dengan pagar lebuh raya miring ke dalam api. Timbunan kereta terbakar boleh dilihat di lereng yang menurun dari lebuh raya.

Satu gambar kemudian menunjukkan sebuah kren pembinaan menurunkan sebuah kereta yang berkeping ke permukaan jalan, berhampiran tiga kenderaan lain yang rusak terbakar. Semuanya kelihatan telah terbakar.

Lebih daripada 22 inci hujan telah jatuh dalam empat minggu kebelakangan ini di daerah di mana lebuh raya runtuh, lebih empat kali ganda daripada tahun lalu. Beberapa kampung di Meizhou banjir awal April, dan bandar itu mengalami hujan lebat beberapa hari kebelakangan ini.

Bahagian Guangdong mengalami hujan dan banjir rekod dalam dua minggu kebelakangan ini, serta hujan batu. Sebuah taufan membunuh lima orang di Guangzhou, ibu negara wilayah itu, minggu lepas.

Hujan lebat dan banjir membawa risiko khusus kepada lebuh raya gunung dan jambatan lebuh raya disebabkan hakisan, aliran lumpur dan tanah runtuh. China telah meluaskan infrastruktur secara besar-besaran dalam tahun-tahun kebelakangan ini, menambah lebih daripada 1 juta jambatan lebuh raya, jaringan terbesar di dunia, dan skor lapangan terbang baru.

Dalam usaha membina, kesilapan reka bentuk dan kaedah pembinaan sering terdedah, manakala pemeriksaan dan penyelenggaraan berkala kadang-kadang diabaikan. Puluh-puluh orang telah terbunuh dalam beberapa tahun kebelakangan ini dalam runtuhan terowong dan banjir, termasuk 14 yang lemas dalam tren bawah tanah di bandar pusat Zhenzhou semasa banjir besar yang membunuh kira-kira 300 orang.

Laporan seterusnya menyatakan bahawa pegawai tidak menangguhkan perkhidmatan seperti yang sepatutnya di bawah arahan kerajaan.

Infrastruktur seperti jalan dan empangan di bawah Inisiatif Jalur dan Landasan telah juga dikritik disebabkan masalah reka bentuk dan kualiti rendah, berpotensi menimbulkan cabaran ke usahanya membina pengaruh di dunia membangun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.