Jumlah mangsa maut di China meningkat kepada 25 sementara lebih daripada 1,000 penyelamat mencari mangsa yang masih hidup

(SeaPRwire) –   Jumlah mangsa maut dari tanah runtuh kini meningkat kepada 25 pada Selasa apabila lebih daripada 1,000 penyelamat pertama sedang menyusur melalui puing-puing di sebuah kampung gunung bagi mencari mangsa selamat.

Salah seorang penyelamat yang bekerja di Liangshui menyatakan terdapat keadaan tanah yang tidak stabil, Reuters melaporkan, mengutip media tempatan. Penyelamat pertama di kampung di wilayah Yunnan, China sedang berdepan dengan suhu beku dan salji turun.

“Ia sukar untuk menjalankan operasi mekanikal besar-besaran, dan sangat sukar untuk menyelamat di tapak,” kata penyelamat itu menurut Reuters.

Televisyen negara China menyatakan berikutan tanah runtuh yang melanda awal Isnin, 25 orang telah disahkan mati, 19 lagi masih hilang dan tiga telah diselamatkan, Reuters juga melaporkan.

Pihak berkuasa menyambung semula operasi mencari dan menyelamat Selasa selepas menangguhkan kerja sementara kerana amaran tanah runtuh lagi.

Lebih daripada 1,000 penyelamat mengambil bahagian dalam operasi itu, menurut Kementerian Pengurusan Kecemasan. Dua daripada mangsa selamat yang diselamatkan Isnin sedang pulih di hospital tempatan.

Agensi berita negara Xinhua, dengan mengutip kajian awal oleh pakar tempatan, menyatakan tanah runtuh itu dipicu oleh runtuhnya kawasan tebing curam, dengan jisim runtuh dianggarkan sekitar 330 kaki lebar, 200 kaki tinggi, dan kira-kira 20 kaki puratanya dalam. Ia tidak memperincikan apa yang menyebabkan runtuh awal.

Televisyen negara China Isnin menyiarkan video penyelamat pertama membawa seorang individu di atas tiang.

Lain-lain rakaman menunjukkan jentera ekskavator menggali melalui puing-puing.

Di wilayah Xinjiang barat China Selasa, tanah runtuh juga memusnahkan puluhan rumah tetapi hanya meninggalkan enam orang cedera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.