Jumlah mangsa maut mencecah 44 di tanah runtuh barat daya China, pegawai mengesahkan

(SeaPRwire) –   Jumlah mangsa kemalangan tanah runtuh di barat daya China telah mencapai 44 orang, berdasarkan pengesahan rasmi.

Mayat mangsa terakhir telah ditemui pada petang tadi, menurut stesen penyiaran CCTV, yang memuat naik gambar jentera ekskavasi dan pasukan pencari berpakaian jingga dan topi helai, sebahagian daripada kontinjen lebih 1,000 penyelamat.

Tanah runtuh itu menimpa rumah-rumah di kaki cerun awal pagi Isnin lalu di Liangshui, sebuah kampung di kawasan berbukit jauh dan bergunung di wilayah Yunnan. Ia meninggalkan kawasan kosong di cerun selepas menimpa kampung, yang terletak di antara sawah berteres yang ditutupi salji.

Dua mangsa telah dijumpai pada Isnin.

Siasatan awal mendapati bahawa tanah runtuh itu dipicu oleh runtuhnya kawasan tebing curam, menurut Xinhua News Agency. Ia tidak memberikan butiran mengenai punca runtuh awal.

Penyelamat berjuang dengan salji, jalan berlumpur dan suhu beku. Kawasan itu terletak kira-kira 1,400 batu barat daya Beijing, ibu negara China, dengan ketinggian antara 2,438 hingga 7,900 kaki.

gempa bumi juga melanda barat China minggu ini, membunuh tiga orang di wilayah Xinjiang di barat laut. Jumlah mangsa daripada gempa bumi 7.1 pada Selasa adalah rendah kerana ia berlaku agak dalam di bawah permukaan dan di kawasan jarang penduduk, menurut pakar. Pegawai tempatan juga memberi kredit kepada usaha untuk memperbaiki perumahan di kawasan itu.

Dalam tragedi lain, kebakaran di sebuah bangunan komersial di tenggara wilayah Jiangxi, China membunuh sekurang-kurangnya 39 orang pada Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.