Juru bicara PBB menegaskan ‘UNRWA tidak bekerja sama dengan Hamas’ walaupun dakwaan pekerja terlibat dalam serangan 7 Oktober

(SeaPRwire) –   Jurucakap untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan pada Selasa bahawa UNRWA, yang menghadapi dakwaan bahawa sekurang-kurangnya 12 kakitangannya terlibat dalam serangan keganasan pada 7 Oktober ke atas Israel, “tidak bekerja dengan Hamas.”

Kenyataan itu dibuat oleh Stéphane Dujarric, jurucakap Setiausaha Agung PBB António Guterres, semasa sidang media apabila seorang wartawan bertanya sama ada Guterres berhasrat meminta siasatan lebih meluas terhadap afiliasi kakitangan UNRWA dengan Hamas. Wartawan itu menyatakan bahawa anggarannya mengikut satu laporan perisikan, sehingga 10% daripada 13,000 kakitangan UNRWA yang bekerja di Gaza mempunyai kaitan dengan Hamas. “Adakah beliau meminta pemeriksaan lebih mendalam terhadap prosedur penyaringan?” soal wartawan itu.

Dujarric menjawab dengan menyatakan bahawa Philippe Lazzarini, ketua pengarah Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin, “sendiri telah menyatakan UNRWA akan melantik kajian bebas terhadap kerjanya untuk melihat risiko, untuk melihat bagaimana ia melaksanakan operasinya.”

“Jadi itulah sesuatu yang mahu mereka lakukan, sementara saya fikir dalam sebarang konteks saya tidak tahu bagaimana anda memeriksa fikiran seseorang. Betul?” kata Dujarric. “Apa yang jelas ialah sebarang tindakan yang melanggar PBB, prinsip PBB, yang melanggar peraturan kami ditangani. Dan saya fikir Tuan Lazzarini telah melakukannya. Selain itu, saya fikir juga penting untuk menjelaskan sesuatu. Setiap tahun, UNRWA berkongsi senarai kakitangannya dengan negara tuan rumah di mana ia bekerja. Betul? Jadi UNRWA bekerja di Jordan, bekerja di

“Untuk kerja yang dilakukannya di Gaza dan Tebing Barat,” katanya, UNRWA “berkongsi senarai kakitangannya dengan kerajaan Palestin dan juga dengan kerajaan Israel sebagai kuasa pendudukan untuk kawasan-kawasan tersebut. Dan setakat yang saya diberitahu oleh UNRWA, tiada kebimbangan telah dikemukakan apabila senarai kakitangan dikongsi.”

“Tapi adakah mereka berkongsi senarai ini dengan kuasa de facto yang menguasai Gaza, iaitu Hamas? Dan kemudian mereka meminta Hamas untuk mengemukakan senarai ahli mereka sendiri?” tegas wartawan itu lagi, mendakwa bahawa pertubuhan keganasan itu tidak berkemungkinan akan melepaskan maklumat tersebut.

“Saya fikir anda boleh membayangkan jawapan kepada senario yang anda huraikan. Rakan kami untuk wilayah Palestin yang diduduki ialah Pihak Berkuasa Palestin,” kata Dujarric.

Wartawan itu menyelak, dengan berkata: “Tetapi UNRWA bekerja dengan Hamas.”

“UNRWA tidak. Saya tidak bersetuju dengan istilah itu. UNRWA tidak bekerja dengan Hamas. Kami mempunyai hubungan operasi dengan pihak berkuasa de facto seperti yang kami lakukan di setiap tempat lain di dunia di mana mereka merupakan pihak berkuasa de facto,” respons Dujarric sebelum berpindah ke soalan wartawan lain.

Pertukaran itu berlaku ketika Israel mendakwa bahawa 12 kakitangan UNRWA terlibat dalam serangan Hamas pada 7 Oktober, yang membawa Amerika Syarikat dan beberapa negara lain memotong pembiayaan untuk agensi itu dan menghidupkan semula perdebatan mengenai pembekal bantuan kemanusiaan terbesar di Gaza.

Di Gaza, UNRWA menggaji beribu-ribu kakitangan untuk memberikan bantuan di seluruh Timur Tengah, dan menjadi pembekal utama makanan, air dan perlindungan kepada orang awam semasa peperangan Israel-Hamas.

Israel, dakwaannya diberikan kepada pentadbiran Biden pada Isnin, lama merungut terhadap agensi itu, menuduhnya menoleransi atau bahkan bekerjasama dengan Hamas dan memperpetuasi keadaan pelarian Palestin.

Kerajaan Israel menuduh UNRWA menyelewengkan bantuan dan menggunakan kemudahan PBB untuk tujuan tentera.

UNRWA menafikan dakwaan itu dan menyatakan tindakan segera diambil terhadap kakitangannya yang didakwa terlibat dalam serangan. Amerika Syarikat dan penderma utama lain yang bersama-sama menyediakan lebih separuh daripada bajet UNRWA pada 2022, bagaimanapun menangguhkan pembiayaan mereka kepada agensi itu. Guterres menyatakan 2 juta orang Palestin di Gaza, atau 87% daripada penduduk, bergantung kepada perkhidmatan UNRWA yang akan dikurangkan mulai Februari jika wang itu tidak dipulihkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.