Jurucakap Jemaah Islamiah Palestin mendedahkan buku panduan propaganda kumpulan di Gaza

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Jurucakap kumpulan keganasan Gaza terbesar kedua, Jemaah Islamiah Palestin (PIJ), berkongsi maklumat dalaman mengenai taktik propaganda organisasi dan manipulasi sains media semasa soal siasat dengan agensi perisikan tentera Israel berikutan penangkapannya bulan lepas.

Satu video lapan minit soal siasat Tariq Salami Otha Abu Shlouf, jurucakap bahagian politik PIJ, diterbitkan oleh tentera Israel pada Isnin. Dalam klip itu, Shlouf boleh didengar menerangkan bagaimana kumpulan keganasan yang disenaraikan AS ini menggunakan media Arab dan antarabangsa untuk mencipta naratif palsu mengenai apa yang berlaku di Jalur Gaza.

Beliau juga bercakap mengenai bagaimana pengganas telah meluas menggunakan semua hospital Gaza dan banyak ambulans ketika bertempur dengan pasukan Israel semasa perang enam bulan.

Dalam satu pengakuan, jurucakap itu berkata letupan di salah satu hospital utama Gaza awal dalam pertempuran disebabkan oleh roket PIJ yang meletup, bukan oleh Israel, seperti yang dilaporkan oleh banyak media antarabangsa dengan tergesa-gesa.

Shlouf berkata kepimpinan PIJ “mencipta cerita mengenai serangan Israel ke atas hospital” dalam cubaan untuk “padam” penglibatan kumpulan itu secara langsung dalam insiden itu, yang membunuh lebih 100 orang, mengikut agensi perisikan AS.

“Benar cerita itu palsu, tetapi kami mahu mempromosikannya,” kata jurucakap itu, menggambarkan bagaimana jabatan komunikasi kumpulan keganasan membuat keputusan berdasarkan “kepentingan tertentu” dan “untuk memanfaatkan naratif tertentu.”

“Kami bergantung kepada cerita dalam akhbar antarabangsa,” kata Shlouf kepada para soal siasat.

“Kebanyakan media antarabangsa tidak akan menyebut pengakuan jurucakap Jemaah Islamiah Palestin ini dalam laporan mereka,” kata Simon Plosker, pengarah editorial di HonestReporting, sebuah organisasi Israel yang memantau liputan mengenai Israel dalam media antarabangsa, kepada Digital.

“Jika mereka menyebutnya, maka mereka terpaksa mempersoalkan liputan mereka selama ini mengenai konflik itu, yang akan menyorot bagaimana media luar negara telah dipengaruhi atau bahkan secara rela menyertai operasi yang canggih di Israel,” tambah beliau.

Pengganas berafiliasi dengan PIJ menyertai beribu-ribu pengganas Hamas yang menyusup ke selatan Israel pada 7 Oktober, menyertai pembunuhan beramai-ramai hampir 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan dalam penculikan 250 orang lagi.

Serangan keganasan besar-besaran itu, yang kedua-dua pengganas Hamas dan PIJ dokumentasikan dengan video, melancarkan perang dengan Israel.

Sejak permulaan perang, kumpulan keganasan itu beroperasi secara serentak untuk memutarbalikkan imej yang keluar dari Gaza dan menyalahkan penderitaan yang didokumenkan lebih 2 juta orang awam hanya kepada Israel, kata Shlouf kepada para soal siasat Israel.

Beliau mengakui bahawa matlamat PIJ adalah untuk mengalih perhatian orang awam Palestin yang menderita daripada keadaan hidup yang teruk disebabkan perang yang membantut.

Shlouf juga menggambarkan bagaimana pemimpin PIJ utama Ziyad al-Nakhalah berhubung harian dengan jabatan komunikasi organisasi itu, yang juga bekerja rapat dengan rakan sejawatannya di Hamas untuk membentuk naratif yang diingini.

Beliau mengaku bahawa pasukan komunikasi PIJ memeriksa cerita penjuara sebelum diterbitkan. Sekiranya tidak sesuai dengan naratif yang diingini kumpulan itu, mereka akan menghalang cerita itu diterbitkan.

“Jadi, jika tidak menepati selera anda, ia tidak akan diterbitkan?” soal siasat bertanya Shlouf.

“Tentu sahaja tidak, kerana penjuara memerlukan kami untuk temu bual lanjut,” jawab beliau.

“Ini tidaklah mengejutkan, selama bertahun-tahun kami menyaksikan bagaimana kumpulan keganasan Islamis menggunakan infrastruktur awam untuk merekrut pengganas ke barisan mereka, mempromosikan keganasan dan melancarkan serangan,” kata Khaled Hassan, seorang penganalisis risiko politik dan perisikan dengan pengalaman lebih 13 tahun bekerja di Timur Tengah, kepada Digital.

Beliau berkata bahawa akibatnya, di Mesir, Arab Saudi dan kebanyakan negara bermajoriti Muslim, “masjid dan hospital berafiliasi dengan PIJ dan kumpulan keganasan Islamis lain dipantau 24/7, 365 hari setahun.”

“Lebih-lebih lagi, modus operandi asas mereka juga bergantung kepada membentuk kesan bahawa mereka adalah mangsa penindasan dan zalim,” kata Hassan. “Untuk tujuan itu, membunuh rakan sesendiri dan orang awam umumnya adalah kepada mereka satu matlamat yang mengabdikan kepada tujuan lebih besar.

“Kerajaan Barat kebanyakannya mengabaikan fakta ini yang diakui secara meluas apabila berurusan dengan perang Israel terhadap Hamas,” tambah beliau. “Mereka memberdayakan dan memberanikan pengganas,” membuat strategi itu berjaya.

Penulis Israel Kanada Matti Friedman, yang sebelum ini bekerja sebagai koresponden Agensi Berita Associated Press di Jerusalem, berkata kebanyakan media arus perdana jelas “menceritakan kisah dari Gaza berdasarkan maklumat yang tidak sahaja salah tetapi propaganda.”

“Kumpulan seperti Hamas dan Jemaah Islamiah Palestin tahu betul apa yang mereka lakukan – menyebabkan kerosakan yang sangat teruk kepada orang tidak bersalah dengan mengeksploitasi perlindungan orang awam, kemudian menyalahkan Israel atasnya dan menggunakan kemarahan antarabangsa yang dihasilkan untuk mengikat tangan Israel,” kata Friedman, yang mengkaji bias media antarabangsa terhadap Israel dalam rencana meletup 2014.

“Soal siasat ini memberi kita satu pandangan sistem ini, tetapi jawapan sebenar kepada soalan kegagalan media berada dengan editor, penjuara dan NGO Barat yang telah bermain bersama selama bertahun-tahun,” tambah beliau.

Mengenai perang di Gaza telah sangat mengkritik Israel, terutamanya atas keengganannya membenarkan penjuara antarabangsa memasuki Gaza secara bebas untuk melaporkan perang. Sebaliknya, kebanyakan media luar negara bergantung kepada laporan penjuara Palestin tempatan, beberapa daripada mereka dituduh terlibat dalam mesin propaganda Hamas walaupun mereka menuduh Israel sengaja menargetkan mereka.

Pada Isnin, Persatuan Press Luar Negeri (FPA), sebuah pertubuhan tidak untung mewakili penjuara dari organisasi berita antarabangsa melaporkan dari Israel, Wilayah Palestin dan Jalur Gaza, mengeluarkan kenyataan mengkritik dasar Israel dan menunjukkan “ancaman luar biasa dan kerosakan” dihadapi oleh penjuara Palestin di dalam Gaza yang “berani melaporkan kisah.”

“Keputusan sama ada berada di tanah Gaza perlu dibuat oleh setiap media antarabangsa secara individu,” kata kenyataan itu. “Larangan menyeluruh telah menghadkan keupayaan dunia menyaksikan kos sebenar perang kepada semua pihak.”

Lahav Harkov, seorang penjuara berpengalaman, berkata walaupun beliau bersetuju Israel perlu membenarkan penjuara antarabangsa melaporkan dari dalam Gaza, “itu tidak bermakna penjuara perlu mengelakkan tanggungjawab untuk mempertimbangkan motivasi sumber dan mengesahkan fakta.”

“Telah jelas selama lebih satu dekad bahawa Gaza adalah tempat di mana etika penjuaraan pergi mati,” katanya. “Pada 2014, anda mempunyai penjuara melaporkan mengenai Hamas menggunakan Hospital Shifa untuk operasi pengganasnya dan kemudian menarik balik kerana Hamas mengancam mereka.”

Beliau berkata keadaan hanya menjadi lebih teruk dalam enam bulan kebelakangan ini, dengan organisasi berita utama membela “jurugambar yang menaiki pengganas yang melakukan pembunuhan beramai-ramai.”

Harkov juga mencatatkan bagaimana menganggap PIJ sebagai “sumber boleh dipercayai.”

“Bukti adalah dalam jenis laporan yang mereka buat,” katanya, menekankan serangan ke atas Hospital Al-Ahli di mana jurucakap PIJ “menyuap mereka mesej” bahawa ia adalah Israel, padahal “sebenarnya, ia adalah roket PIJ yang meletup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.