Kadar keganasan yang meningkat terhadap wanita di Turki mencetuskan kemarahan untuk undang-undang perlindungan yang lebih kuat

(SeaPRwire) –   Muhterem Evcil dibunuh suaminya di tempat kerjanya di Istanbul, di mana dia telah mengganggunya melanggar perintah perlindungan.

Lebih daripada satu dekad kemudian, saudaranya percaya Evcil masih hidup jika pihak berkuasa telah menguatkuasakan undang-undang perlindungan wanita dan menjatuhkan hukuman penjara ke atasnya.

“Selama keadilan tidak dijatuhkan dan lelaki sentiasa diberi keutamaan, wanita di negara ini akan terus menangis,” kata Cigdem Kuzey.

Pembunuhan Evcil pada tahun 2013 menjadi seruan untuk perlindungan wanita yang lebih baik, tetapi aktivis mengatakan negara itu telah membuat sedikit kemajuan dalam mencegah wanita dibunuh. Mereka mengatakan undang-undang perlindungan wanita tidak dilaksanakan dengan baik dan pelaku tidak didakwa.

Sekurang-kurangnya 403 wanita dibunuh di Turki tahun lalu, kebanyakannya oleh suami kini atau mantan dan lelaki lain yang rapat dengan mereka, menurut Platform We Will Stop Femicides, kumpulan yang menjejak pembunuhan berkaitan jantina dan menyediakan sokongan kepada mangsa keganasan.

Setakat ini tahun ini 71 wanita dibunuh di Turki, termasuk tujuh pada 27 Februari – bilangan paling tinggi diketahui pembunuhan wanita di sana pada satu hari.

Setiausaha Agung WWSF, Fidan Ataselim, menyatakan pembunuhan disebabkan oleh tradisi yang sangat patriarki di negara majoriti Islam dan bilangan wanita yang lebih mahu meninggalkan hubungan yang meruncing. Yang lain mahu bekerja di luar rumah.

“Wanita di Turki mahu hidup lebih bebas dan lebih sama rata. Wanita telah berubah dan maju banyak dalam erti positif,” kata Ataselim. “Lelaki tidak dapat menerima ini, dan mereka dengan keganasan cuba menindas kemajuan wanita.”

Turki merupakan negara pertama menandatangani dan meratifikasi Konvensyen Istanbul mengenai pencegahan keganasan terhadap wanita – dikenali sebagai Konvensyen Istanbul – pada tahun 2011. Tetapi Presiden Recep Tayyip Erdogan menarik Turki daripadanya 10 tahun kemudian, memicu protes.

Keputusan presiden itu datang selepas tekanan daripada kumpulan Islam dan sesetengah pegawai daripada parti Erdogan yang berorientasikan Islam. Mereka mendakwa perjanjian itu tidak konsisten dengan nilai-nilai konservatif, merosakkan unit keluarga tradisional dan menggalakkan perceraian.

Erdogan berkata beliau percaya lelaki dan wanita tidak dicipta secara biologi sebagai sama rata dan bahawa keutamaan seorang wanita harus keluarga dan ibu bapa.

Presiden itu menyatakan bahawa Turki tidak memerlukan Konvensyen Istanbul, dan berjanji akan “sentiasa meningkatkan tahap” dalam mencegah keganasan terhadap wanita. Tahun lalu, kerajaannya memperkukuh undang-undang dengan membuat gangguan berterusan menjadi kesalahan yang boleh dihukum penjara sehingga dua tahun.

Mahinur Ozdemir Goktas, menteri hal ehwal keluarga, berkata beliau telah menjadikan perlindungan wanita sebagai keutamaan dan mengikuti perbicaraan secara peribadi.

“Walaupun mangsa telah menyerah kalah aduan mereka, kami terus mengikuti mereka,” katanya. “Setiap kes adalah satu terlalu banyak bagi kami.”

Ataselim berkata Konvensyen Istanbul merupakan lapisan perlindungan tambahan untuk wanita dan terus mendesak kembalinya ke perjanjian itu. Kumpulannya juga menyeru agar penubuhan talian telefon panas untuk wanita yang menghadapi keganasan dan pembukaan lebih banyak pusat perlindungan wanita, mengatakan bilangan semasa jauh daripada memenuhi permintaan.

Yang terpenting, langkah yang wujud seharusnya dilaksanakan dengan baik, kata Ataselim.

Aktivis mendakwa mahkamah lembut terhadap penindas lelaki yang mendakwa mereka dicetuskan, menyesali tindakan atau mempamerkan tingkah laku yang baik semasa perbicaraan. Aktivis mengatakan perintah perlindungan sering terlalu pendek dan mereka yang melanggarnya tidak ditahan, meletakkan wanita dalam bahaya.

“Kami percaya bahawa setiap kes pembunuhan wanita boleh dicegah,” kata Ataselim.

Setiap tahun, aktivis hak asasi wanita di Turki turun ke jalan pada Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac dan Hari Antarabangsa untuk Penghapusan Kekerasan Terhadap Wanita pada 25 November, menuntut perlindungan wanita yang lebih baik dan kembalinya Turki ke perjanjian itu.

Pihak berkuasa Turki secara kerap melarang perhimpunan sedemikian atas alasan ketenteraman awam.

Para demonstran sering membawa tanda yang bertulis: “Saya tidak mahu mati” – kata-kata terakhir Emine Bulut, yang meninggal dunia di sebuah kedai di Kirikkale di Turki tengah selepas suaminya menyayat lehernya di hadapan anak perempuannya berusia 10 tahun. Kematiannya pada 2019 mengejutkan negara.

Evcil, dibunuh di salon di mana dia bekerja sebagai manikur, mengalami penganiayaan fizikal dan mental selepas melarikan diri pada usia 18 tahun untuk berkahwin dengan suaminya, yang kini menjalani hukuman penjara seumur hidup, kata saudaranya Kuzey.

Kuzey menggambarkan saudaranya sebagai wanita yang baik hati “tersenyum walaupun dia menangis di dalam.”

Pihak berkuasa telah menamakan taman di Istanbul sebagai ingatan kepada Evcil.

“Harapanku ialah anak-anak kami tidak mengalami apa yang telah kami alami dan keadilan datang ke negara ini,” kata Kuzey.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.