Kadar kesuburan Korea Utara merosot kepada dianggarkan 1.38, pegawai Korea Selatan mendakwa

(SeaPRwire) –   Kadar kesuburan di Korea Utara sedang merosot dan jauh di bawah tahap yang diperlukan untuk menggantikan penduduk berusia lanjutnya, menurut dakwaan pegawai-pegawai Korea Selatan.

Bank Korea Pusat membongkar data mereka pada Jumaat, mendakwa kadar kesuburan di Korea Utara telah merosot sehingga sekitar 1.38.

“Keputusan menunjukkan bahawa kadar kesuburan keseluruhan Korea Utara adalah 1.91 pada 1990-an, kemudian merosot kepada 1.59 pada 2000-an, dan pada 1.38 pada 2010-an,” laporan itu mendakwa.

Ia terus, “Kadar kesuburan 1.38 pada 2010-an tidak sahaja mengesahkan trend penurunan kadar kesuburan yang dianggarkan sebelumnya oleh PBB, tetapi juga konsisten dengan keterangan pelarian Korea Utara bahawa kebanyakan wanita yang lahir pada 1970-an dan 1980-an hanya melahirkan satu anak.”

Institut Penyelidikan Ekonomi mengakui metodologi yang kurang sempurna dalam mengira data, terpaksa menggunakan keterangan dan data terhad yang tersedia daripada

“Sebab-sebab penurunan kadar kesuburan keseluruhan termasuk peningkatan perkahwinan lewat di kalangan wanita di kawasan bandar dan penurunan kesuburan disebabkan oleh peningkatan penyertaan wanita dalam aktiviti pasaran,” laporan BOK melaporkan.

“Kadar kelahiran negara cenderung jatuh apabila tahap pendapatan meningkat. Tetapi walaupun Korea Utara adalah negara berpendapatan rendah, kadar kesuburan keseluruhan [tetap sangat] rendah,” laporan itu terus.

Awal bulan ini, menjadi sedih semasa ucapan memuji ibu-ibu negara.

“Kredit untuk kejayaan cemerlang negara kita hari ini pergi kepada ibu-ibu kita yang biasa dan mudah dan yang paling kuat menghadapi sebarang kesukaran dan menjadi contoh sebenar kesetiaan kepada jalan patriotisme serta akar untuk membesarkan bilangan wira di seluruh negara,” diktator itu berkata, menurut transkripsi ucapan yang dicetak dalam Agensi Berita Pusat Korea.

“Semua ibu harus memenuhi tanggungjawab dan tugas yang diambil di hadapan masyarakat dan keluarga dengan keyakinan dan optimisme terhadap prospek pembinaan sosialisme kita dan masyarakat ideal yang berubah yang akan datang dalam masa terdekat,” kata Kim Jon Un dalam ucapannya. “Mereka mempunyai [a] misi berat untuk membesarkan anak-anak mereka menjadi tiang pembinaan sosialis dan komunis serta tuan rumah masa depan masyarakat.”

Korea Utara — secara rasmi dikenali sebagai Republik Rakyat Demokratik Korea — beroperasi di bawah ideologi negara juche, pandangan dunia komunis yang diasaskan pada kultus peribadi dan nasionalisme yang antusias.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.