Kanada akan menetapkan sasaran untuk mengurangkan bilangan pendatang sementara baru buat kali pertama

(SeaPRwire) –   OTTAWA, Ontario (AP) — Menteri Imigresen berkata pada Khamis negara akan menetapkan sasaran untuk mengurangkan bilangan pendatang sementara baru di negara.

Marc Miller berkata ini merupakan kali pertama Kanada akan berbuat demikian. Kerajaan persekutuan merancang untuk mengurangkan bilangan pendatang sementara daripada kadar semasa 6.2% daripada populasi kepada 5% dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Kanada telah menyaksikan peningkatan mendadak dalam pendatang sementara yang datang setiap tahun, dan menteri telah berkata dahulu bahawa negara telah menjadi “tertakluk” kepada pekerja sementara.

Sasaran pertama akan ditetapkan pada bulan September.

Kanada mengumumkan pada Januari batasan dua tahun terhadap untuk melegakan tekanan terhadap perumahan, kesihatan dan perkhidmatan lain pada masa imigresen mencatat rekod. Kanada bertambah kira-kira 1 juta orang tahun lepas, mencapai rekod 40 juta, apabila ramai rakyat Kanada berjuang dengan kenaikan kos sara hidup, termasuk sewa dan .

“Kami kini berada dalam landskap ekonomi yang berbeza,” Menteri Pekerjaan Randy Boissonnault berkata.

Miller berkata beliau akan mengadakan mesyuarat menteri-menteri wilayah, wilayah dan persekutuan pada bulan Mei untuk membincangkan bagaimana tahap sepatutnya ditetapkan.

Beliau juga telah meminta jabatannya mengkaji semula program sedia ada yang membawa masuk pendatang sementara supaya lebih selari dengan keperluan buruh dan menyapu penyalahgunaan dalam sistem.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.