Kanak-kanak lelaki British hilang ditemui hidup di Perancis selepas 6 tahun: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki British berusia 11 tahun yang hilang ketika mengembara bersama ahli keluarga di Sepanyol enam tahun lalu dan dipercayai diculik oleh mereka, telah ditemui hidup dan sihat mengikut laporan oleh akhbar Perancis La Depeche.

Alex Batty, dari Greater Manchester di England, telah ditemui oleh polis pada petang Rabu di Revel di Haute-Garonne di barat daya Perancis, laporan itu melaporkan.

Batty, yang kini berusia 17 tahun, pergi bercuti ke Spain bersama ibunya, Melanie Batty, dan datuknya, David Batty, pada September 2017 walaupun kedua-dua orang dewasa itu dilarang berada bersama budak lelaki itu ketika itu kerana isu-isu domestik, mengikut laporan.

Neneknya, Susan Caruana, membenarkan budak lelaki itu pergi bercuti selama dua minggu bersama mereka, tetapi apabila mereka tidak kembali pulang, beliau kemudian memberi amaran.

Dalam temubual pada masa itu, Caruana mengatakan beliau percaya anak perempuannya dan bekas suaminya telah membawa budak lelaki itu ke luar negara untuk hidup “gaya hidup alternatif” dan bahawa mereka tidak mahu dia pergi ke “sekolah arus perdana”.

Caruana berkata beliau tidak mendengar daripada Batty sejak kehilangannya.

Ketiganya kemudian menjadi sebahagian daripada komuniti rohani perjalanan yang akan sering tinggal dalam khemah, karavan atau pondok di Aude dan Ariège di selatan Perancis, tidur di khemah, karavan atau pondok, laporan La Depeche. Penerbitan itu menyatakan bahawa Batty memutuskan untuk meninggalkan kumpulan pada akhir minggu lalu untuk “menjalani kehidupan sendiri.”

Selepas beberapa hari berjalan kaki, dia diambil oleh pemandu lori yang menjadi curiga dan memanggil polis. Remaja itu tidak mempunyai sebarang maklumat pengenalan pada dirinya, tetapi polis yakin dia adalah Batty selepas memper soalkannya, mengikut La Depeche.

“Berhadapan dengan penyiasat, dia menceritakan perjalanannya yang luar biasa, tenang dan kalem,” lapor La Depeche.

“Ceritanya telah disahkan dan kelihatan sepadan dengan kenyataan. Berikutan pemeriksaan ini, remaja itu dipercayakan kepada perkhidmatan sosial daerah sambil menunggu ahli keluarganya tampil ke hadapan.”

Greater Manchester Police (GMP) memberitahu Digital bahawa mereka belum mengesahkan bahawa remaja itu adalah Batty dan bahawa mereka berhubung dengan pihak berkuasa laporan itu.

“Ini adalah siasatan kompleks dan berpanjangan, dan kami perlu membuat pertanyaan lanjut serta meletakkan langkah-langkah perlindungan yang sesuai,” kata jurucakap GMP kepada Digital menerusi emel.

GMP berkata bahawa Melanie Batty dan David Batty masih belum dikesan dan tidak dapat dihubungi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.