Kangaroo melarikan diri pukul wajah pegawai polis sebelum ditangkap di Kanada

(SeaPRwire) –   Seekor kanggaru yang telah melarikan diri selama beberapa hari akhirnya ditangkap oleh polis pada hari Isnin, tidak lama selepas haiwan itu memukul wajah seorang pegawai semasa cuba menangkapnya.

Se pasang kanggaru sedang dihantar menggunakan trak ke zoo di Quebec pada hari Khamis ketika, semasa rehat di Zoo dan Taman Sukan Oshawa di Ontario, seekor kanggaru betina berusia 4 tahun melompat melepasi kepala pengendali dan melarikan diri, penyelia taman dan ketua penjaga Zoo dan Taman Sukan Oshawa dan Fun Farm Cameron Preyde memberitahu CBC.

Pencarian haiwan itu, yang dilahirkan dan dibesarkan dalam kurungan, bermula pada pagi Jumaat dan berterusan sepanjang akhir minggu. Terdapat beberapa pemerhatian yang tidak disahkan sepanjang akhir minggu, tetapi kanggaru itu tidak dijumpai ketika itu.

Pada pukul 3 pagi Isnin, polis menjawab apa yang digambarkan sebagai “patrolan roo-tine” di sebuah harta tanah luar bandar di utara Oshawa di luar Toronto, di mana pegawai melihat marsupial “mengambil rehat ringkas” selepas mengawasinya selama kira-kira empat jam, kata polis dalam kenyataan media.

Pegawai menyelinap di belakang haiwan itu dan memegang ekornya, yang mana polis dinasihatkan untuk menangkap kanggaru selepas berhubung dengan pengendalinya. Walau bagaimanapun, kanggaru itu tidak bersetuju dengan pegawai cuba menangkapnya dan memukul salah seorang pegawai di muka.

Pegawai rookie itu tidak cedera teruk dalam insiden itu.

“Ini adalah sesuatu yang beliau dan platun rakannya akan mengingati sepanjang kerjaya mereka,” Kakitangan Kanan Chris Boileau memberitahu CBC.

Selepas serangan terhadap pegawai itu, kanggaru itu menyerah kalah dan menyerah diri dengan aman kepada pegawai. Dia menaiki kandang anjing K9 polis kembali ke zoo di mana dia akan tinggal beberapa hari untuk pemeriksaan dan pemulihan.

Polis berkata dia akan bepergian ke destinasi akhirnya di masa hadapan yang akan datang.

“Kami akan mengekalkannya di sini untuk sedikit masa lagi, biarkan dia berehat dan pastikan dia selamat,” kata Preyde.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.