Kanselor Jerman Scholz mencari bantuan untuk Ukraine dalam lawatan Washington, melawat dengan Biden

(SeaPRwire) –   Olaf Scholz mendorong untuk bantuan lebih lanjut dari AS dan Eropa untuk Ukraine ketika beliau berlepas pada Khamis untuk lawatan ke Washington, dengan menyatakan bahawa sudah tiba masanya untuk memberikan Presiden Rusia Vladimir Putin “isyarat yang sangat jelas” bahawa Barat tidak akan berhenti menyokong Kyiv.

Scholz akan bertemu anggota Kongres kemudian pada hari itu dan pada Jumaat. Lawatannya datang selepas bantuan masa perang untuk Ukraine dibiarkan tergantung di Senat apabila Republikan menghalang pakej sempadan bipartisan yang telah diikat dengan pembiayaan itu, kemudian berjuang untuk menyatukan rancangan untuk menyelamatkan bantuan untuk Kyiv.

Scholz tidak menyebut langsung tentang itu dalam kenyataan kepada wartawan sebelum keberangkatannya, dan tidak menjawab soalan. Tetapi beliau berkata isu utama kini adalah “bagaimana Eropah, tetapi juga Amerika Syarikat, boleh meneruskan sokongan untuk Ukraine.”

“Apa yang telah dijanjikan sehingga kini di Eropah dan apa yang telah dijanjikan oleh keputusan Kongres Amerika Syarikat belum mencukupi,” katanya. “Jadi kita mesti mencapai cara bagi kita semua bersama untuk berbuat lebih.”

Jerman sedang meningkatkan bantuan untuk Ukraine tahun ini, merancang lebih daripada $7.5 bilion untuk penghantaran senjata walaupun krisis belanjawan domestik. Ia telah menghantar sistem pertahanan udara, kereta kebal dan kenderaan perisai orang lain di kalangan bantuan lain sejak penaklukan penuh Rusia bermula dan kini ialah pembekal kedua terbesar Kyiv, selepas AS.

Pemimpin Kesatuan Eropah, yang mana Jerman ialah ahli teramai, minggu lepas menyempurnakan persetujuan untuk memberikan Ukraine dengan 50 bilion euro sokongan untuk ekonominya.

Berlin sedang membuat “sumbangan yang sangat besar, tetapi ia tidak akan mencukupi sendiri jika sokongan mencukupi tidak datang bersama di mana-mana,” kata Scholz. “Kini ialah masanya bagi kita berbuat apa yang perlu – memberi Ukraine peluang untuk mempertahankan diri, dan pada masa yang sama menghantar presiden Rusia isyarat yang sangat jelas: isyarat bahawa beliau tidak boleh mengharapkan sokongan kami merosot.”

Pesanan dalam minggu-minggu akan datang perlu menjadi bahawa sokongan Barat “akan berlarutan cukup lama dan besar cukup,” menambahkan kanselor itu.

Scholz sudah menyeru negara Eropah lain untuk meningkatkan senjata , dengan berkata bahawa “ia tidak boleh hanya bergantung kepada Jerman sahaja.”

Pemimpin Jerman itu berkata pada pertengahan Disember bahawa jika situasi di Ukraine memburuk, negara lain mengurangkan bantuan mereka atau ancaman kepada Jerman dan Eropah meningkat, “kami akan terpaksa bertindak balas kepada itu” dengan peningkatan bantuan yang mungkin, dan kerajaannya boleh mencari pengecualian daripada sekatan pinjaman ketat yang ditetapkan sendiri negara itu.

Tetapi pegawai-pegawai telah menekankan bahawa keutamaan adalah untuk semua di Eropah meningkatkan dan untuk AS terus bantuannya.

Dalam artikel pandangan yang diterbitkan dalam Wall Street Journal sebelum lawatannya ke AS, Scholz menulis bahawa “kita mesti terus bergerak dalam langkah strategik di kedua-dua belah Atlantik.”

Putin “cuba menggugat persatuan kita dan mengubah rakyat kita terhadap menyokong Ukraine,” dan orang lain menonton untuk melihat sama ada pembahagian itu boleh dieksploitasikan “dan sama ada kempen disinformasi boleh mengambil tempat,” beliau menambah. “Kita mesti membuktikan mereka salah dengan meyakinkan rakyat di kedua-dua belah Atlantik bahawa kemenangan Rusia akan membuat dunia jauh lebih berbahaya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.