Kapal angkasa Soyuz Rusia bersama 3 ahli angkasa mendarat di Stesen Angkasa Antarabangsa

(SeaPRwire) –   MOSKOW (AP) — Sebuah kapal angkasa dengan tiga orang astronot berjaya berlabuh Isnin di Stesen Angkasa Antarabangsa.

Soyuz MS-25 membawa astronot NASA Tracy Dyson, Oleg Novitsky Rusia dan Marina Vasilevskaya dari Belarus tiba di stesen angkasa selepas pelancaran Sabtu dari kemudahan pelancaran Baikonur Rusia yang disewa di Kazakhstan yang mengikuti cubaan pelancaran tergendala dua hari sebelumnya.

Cubaan pelancaran Khamis tergendala oleh sistem keselamatan automatik kira-kira 20 saat sebelum masa pelancaran yang ditetapkan. Roscosmos dan NASA berkata anak kapal tidak dalam bahaya semasa pelancaran tergendala.

Ketua agensi angkasa Rusia, Yuri Borisov, berkata penangguhan pelancaran dipicu oleh penurunan voltan dalam sumber kuasa.

Tiga orang astronot menyertai anak kapal stesen terdiri daripada astronot NASA Loral O’Hara, Matthew Dominick, Mike Barratt, dan Jeanette Epps, serta Rusia Oleg Kononenko, Nikolai Chub, dan Alexander Grebenkin.

Dyson adalah dalam perjalanan ketiganya ke kompleks orbit, di mana beliau dijadualkan menghabiskan enam bulan sebelum kembali ke Bumi pada September bersama Kononenko dan Chub, yang akan menyempurnakan misi setahun di stesen angkasa.

Novitsky, yang membuat penerbangan keempatnya ke stesen angkasa orbit, dan Vasilevskaya, dalam misi angkasa pertamanya sebagai astronot pertama negaranya, akan menghabiskan 12 hari di stesen angkasa dan akan kembali ke Bumi bersama O’Hara.

Stesen angkasa, yang berfungsi sebagai simbol kerjasama antarabangsa pasca-Perang Dingin, kini adalah salah satu kawasan kerjasama terakhir antara Rusia dan Barat di tengah ketegangan atas tindakan tentera Moscow di Ukraine. NASA dan rakan kongsi berharap untuk terus mengendalikan stesen angkasa orbit sehingga 2030.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.