Kapal perusak AS di Laut Merah menembak jatuh drone Houthi lagi

(SeaPRwire) –   Kapal perusak Tentera Laut Amerika Syarikat telah menembak jatuh sebuah drone Houthi yang datang dari Yemen pada hari Rabu, menurut pegawai pertahanan Amerika Syarikat memberitahu.

Drone itu sedang menuju ke arah USS Mason, yang sedang bertindak balas terhadap laporan bahawa Houthis sedang menyerang kapal tangki Ardmore Encounter dengan menggunakan bot dan kemudian menembak dua peluru berpandu yang meleset, menurut pegawai itu. Tiada kerosakan atau kecederaan dilaporkan pada awalnya, dan Ardmore Encounter terus ke tujuannya.

Insiden itu berlaku sekitar pukul 8 pagi waktu Sanaa.

Seorang pegawai Pentagon mengesahkan kepada bahawa dua peluru berpandu anti-kapal dilancarkan dari lokasi darat di Yemen.

Maklumat tidak segera tersedia mengenai jenis drone yang terlibat, tetapi pegawai pertahanan menduga ia adalah drone serangan satu hala.

Kapal tangki Ardmore Encounter telah memuatkan bahan api jet buatan India berhampiran Selat Bab el-Mandeb yang penting, menandakan kali pertama pemberontak Houthi menyerang bekalan tenaga menurut Associated Press. Seorang pegawai Amerika Syarikat tidak dinamakan juga memberitahu AP bahawa dua peluru berpandu yang dilancarkan dari wilayah yang dikuasai oleh pemberontak Yemen meleset dari kapal tangki komersial pada hari Rabu, dan sebuah kapal perang Amerika juga menembak jatuh drone yang disyaki Houthi yang terbang ke arahnya semasa insiden itu.

Kapal tangki yang berbendera Kepulauan Marshall itu sedang bergerak ke utara menuju Terusan Suez di Laut Merah, data pelacakan satelit yang dianalisis oleh AP menunjukkan. Kapal itu dalam perjalanan dari Mangalore, India, dan mempunyai anak kapal bersenjata untuk keselamatan menurut data yang dipancarkan oleh kapal itu. Para penjaga itu kelihatan membuka tembakan untuk mengusir bot-bot yang dimuatkan dengan lelaki cuba menaiki kapal, firma perisikan swasta Ambrey berkata.

“Tiada seorang pun yang menaiki kapal dan semua anak kapal selamat dan dilaporkan,” kata kenyataan itu. “Kapal masih beroperasi sepenuhnya tanpa kehilangan kargo atau kerosakan di atas kapal.”

Ia menambah, “Ardmore berhubungan rapat dengan pihak berkuasa dan bantuan tentera yang berkenaan kini berada di kawasan memberi sokongan sebagaimana diperlukan.”

Kapal itu membawa muatan bahan api jet dari Shell MRPL Aviation Fuels & Services Ltd., operasi bersama gergasi minyak dan syarikat minyak kebangsaan India. Bahan api itu menuju ke Rotterdam atau Ardmore Shipping berkata.

Operasi Perdagangan Maritim Tentera British, yang memberi amaran kepada pelaut di Timur Tengah, sebelum ini melaporkan insiden berasingan di lepas pantai Oman. Ia berkata sebuah kapal telah diikuti oleh bot-bot kecil membawa mesingan dan lelaki berpakaian kelabu sebelum melarikan diri tanpa kecederaan.

Pada Isnin, Pusat Pemerintah Amerika Syarikat (CENTCOM) melaporkan bahawa USS Mason bertindak balas selepas peluru berpandu Houthi mengenai kapal tangki Norway di Laut Merah.

“Pada kira-kira pukul 4 petang EST pada 11 Disember, Motor Tanker STRINDA diserang oleh apa yang dinilai sebagai Peluru Berpandu Anti-Kapal (ASCM) dilancarkan dari kawasan Houthi di Yemen ketika lalu melalui Bab-el-Mandeb,” kata kenyataan CENTCOM. “STRINDA melaporkan kerosakan menyebabkan kebakaran di atas kapal, tetapi tiada mangsa setakat ini. Tiada kapal AS berada di kawasan pada masa serangan, tetapi USS MASON bertindak balas kepada panggilan mayday M/T STRINDA dan kini memberi bantuan.”

Gerakan Houthi Yemen mendakwa serangan itu Selasa, mengatakan mereka menyerang kapal tangki minyak dan kimia Norway dengan roket dalam protes terbaru mereka terhadap Amerika Syarikat.

Ini berlaku lebih daripada seminggu selepas CENTCOM melaporkan terdapat empat serangan terhadap tiga kapal komersial berasingan yang beroperasi di perairan antarabangsa di Laut Merah selatan pada 3 Disember. Kapal perusak kelas Arleigh-Burke USS Carney bertindak balas kepada panggilan kecemasan dari kapal-kapal, melibatkan dan menembak jatuh beberapa UAV dilancarkan dari kawasan Houthi di Yemen, menurut Jabatan Pertahanan, yang berkata tidak jelas jika kapal perusak Amerika adalah sasaran yang dimaksudkan.

Pada 29 November, drone buatan Iran Houthi telah ditembak jatuh oleh kapal perusak Tentera Laut Amerika Syarikat USS Carney, seorang pegawai tentera mengesahkan kepada ketika itu. Tiada kerosakan kepada Carney atau sebarang kecederaan kepada anggota AS di atas kapal.

Pada 19 Oktober, USS Carney menembak jatuh 15 drone dan empat peluru berpandu berpandu dilancarkan dari Yemen dalam tempoh sembilan jam di Laut Merah utara menggunakan peluru berpandu permukaan-ke-udara SM-2. Ia tidak menembak jatuh mereka untuk pertahanan diri, seperti drone yang ditembak jatuh pada 29 November. Peluru berpandu itu menuju ke Eilat.

‘ Liz Friden dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.