Kebencian ditujukan kepada jawatankuasa PBB yang menyiasat jenayah seksual Hamas terhadap wanita Israel

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Jawatankuasa Siasatan (COI) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang bertanggungjawab menyiasat jenayah rogol dan penderaan seksual oleh Hamas terhadap wanita Israel telah digambarkan sebagai kumpulan “antisemitik” oleh duta Israel ke PBB yang tidak layak menjalankan siasatan yang adil.

“COI antisemitik ini, yang ditubuhkan oleh Majlis Hak Asasi Manusia PBB yang baru-baru ini melantik Iran sebagai pengerusi Forum Sosialnya, memihak terhadap Israel dalam segala aspek,” kata Duta Israel ke PBB, Gilad Erdan kepada Digital.

“Oleh itu, Israel tidak mempunyai kepercayaan sama sekali terhadap kesimpulannya dan aktiviti haramnya. ‘Siasatannya’ terhadap jenayah kumpulan pengganas Hamas terhadap wanita Israel pada 7 Oktober adalah sama seperti Yahya Sinwar, ketua Hamas di Gaza, menyiasat jenayahnya sendiri.”

Erdan adalah pengkritik yang kuat terhadap Majlis Hak Asasi Manusia PBB yang anti terhadap negara Yahudi itu.

“Sangkaan terdahulu yang wujud dalam kalangan ahli jawatankuasa itu terhadap Israel jelas kelihatan,” tambahnya. “Mereka telah menafikan hak Israel menjadi ahli PBB, mereka telah mengancam takrifan kerja yang diterima tentang antisemitisme, dan mereka menyokong boikot terhadap Israel.”

Anne Bayefsky, pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro di New York, berkata kepada Digital, “Tidak ada kemungkinan sama sekali bahawa COI akan menyiasat apa-apa berkaitan Israel dengan adil. Ini bukan spekulasi, tetapi hakikat.”

Asal usul COI berasal dari Majlis Hak Asasi Manusia PBB yang kontroversi, yang juga terlibat dalam skandal atas dakwaan memihak terhadap Israel.

Majlis Hak Asasi Manusia PBB telah menubuhkan “jawatankuasa bebas antarabangsa yang berterusan untuk menyiasat, di Wilayah Palestin yang Diduduki, termasuk Baitulmaqdis Timur, dan di Israel, semua pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan penyalahgunaan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa yang membawa kepada dan sejak 13 April 2021.”

Bayefsky, yang juga presiden Human Rights Voices, telah menulis dengan meluas tentang COI, dan beliau telah mengkritik pengerusi COI, Navi Pillay, dan ahli jawatankuasa lain atas dakwaan menggalakkan antisemitisme.

“Tiga individu dalam ‘siasatan’ ini, bermula dengan Pillay sendiri, sangat memihak,” kata Bayefsky. “Itulah sebab tepat mengapa mereka dipilih pada mulanya. Rekod peribadi mereka menunjukkan antisemitisme yang teruk.

“Mereka menjalankan penyiasatan antisemitik, bukan siasatan. Dan satu-satunya sebab mereka tiba-tiba berminat dengan realiti mengerikan rogol wanita dan gadis Yahudi oleh orang Arab Palestin ialah kerana sandiwara undang-undang palsu mereka berisiko lebih besar kehilangan legitimasi.”

Digital juga melaporkan tentang Miloon Kothari, seorang ahli COI yang memberitahu blog anti-Israel yang tidak dikenali, “Kami sangat kecewa dengan media sosial yang dikawal terutamanya oleh – sama ada ia Lobby Yahudi atau NGO khusus. Banyak wang telah dibelanjakan untuk cuba mencaci kami.”

Tuduhan antisemit Kothari telah mencetuskan kemarahan ketika itu, termasuk seruan kepada pentadbiran Biden untuk menggunakan tekanan bagi membubarkan COI.

Apabila ditanya sama ada COI dijangkiti dengan antisemitisme dan tidak layak menjalankan siasatan terhadap serangan seksual Hamas ke atas wanita Israel, Stéphane Dujarric, jurucakap Setiausaha Agung PBB António Guterres, mempertahankan COI.

“Setiausaha Agung tidak terlibat dalam kerja badan-badan yang melapor kepada Majlis Hak Asasi Manusia,” kata Dujarric. “Beliau juga tidak mempunyai kuasa untuk melantik ahli-ahlinya. Walau bagaimanapun, beliau tidak mempunyai sebarang sebab untuk meragui kebertarafan dan profesionalisme Navi Pillay dan rakan sekerjanya.”

Pelbagai pertanyaan Digital kepada Majlis Hak Asasi Manusia tidak dijawab. Apabila ditanya sama ada setiausaha agung percaya Hamas adalah pertubuhan pengganas, Dujarric berkata: “PBB secara konsisten mengutuk tindakan mengerikan yang diambil oleh Hamas. Setiausaha agung mengutuk kuat serangan Hamas pada 7 Oktober dalam masa beberapa jam berlakunya dan berbuat demikian mengenai penderaan seksual apabila lebih banyak bukti muncul mengenainya.

“Dalam sistem PBB, penentuan pertubuhan pengganas adalah untuk dibuat oleh badan-badan negara ahli yang berkenaan, iaitu Majlis Keselamatan dan Perhimpunan Agung. Ia tidak termasuk dalam bidang kuasa setiausaha agung.”

Walaupun EU dan AS dan banyak negara lain telah menetapkan Hamas sebagai pertubuhan pengganas asing, PBB tidak mengklasifikasikan Hamas sebagai entiti pengganas.

Apabila ditanya tentang dakwaan antisemitisme terhadap COI dan ahli-ahlinya, jurucakap Guterres berkata bahawa “kenyataan dan tindakannya, sebagai setiausaha agung dan peranan terdahulunya di peringkat kebangsaan, jelas menunjukkan perjuangannya sepanjang hayat terhadap antisemitisme.”

Pada akhir Oktober, duta Israel, Erdan, mendesak Guterres meletak jawatan selepas didakwa “gagal mengutuk” pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober, di mana 1,200 orang terbunuh, termasuk lebih 30 warganegara Amerika.

Di bawah tekanan dan kritikan yang semakin meningkat atas kesunyian berkenaan penderaan seksual Hamas, Pramila Patten, wakil khas setiausaha agung PBB mengenai keganasan seksual dalam konflik, berkata dalam kenyataan beliau “sangat bimbang” dengan laporan muncul tentang keganasan seksual terhadap wanita dan lelaki ketika mereka ditahan oleh Hamas.

“Wakil Khas Patten menyatakan kebimbangan untuk awam yang masih ditahan oleh Hamas dan menyeru pembebasan mereka yang serta-merta, selamat dan tanpa syarat,” tambah kenyataannya.

Menurut kenyataannya, Patten menyeru “siasatan bebas dan berwibawa ke atas semua dakwaan keganasan seksual berkaitan konflik semasa. Dalam konteks ini, beliau menggesa Negara Israel memberi akses kepada entiti PBB dengan mandat penyiasatan, yang segera menunjukkan ketersediaan dan kerelaan untuk meneliti skop dan tahap jenayah ini, termasuk dakwaan keganasan seksual terhadap orang Palestin.”

Bayefsky juga mencatatkan bahawa Reem Alsalem, pakar khas PBB mengenai keganasan terhadap wanita dan gadis yang merupakan warganegara Jordan, “diam selama dua bulan” dan “enggan mengutuk keganasan seksual Hamas terhadap wanita dan gadis Yahudi.”

Alsalem telah mengeluarkan kenyataan di laman web PBB tetapi tidak secara jelas mengutuk Hamas atas penderaan seksual dan rogol terhadap wanita dan gadis Israel. Sebahagian besar kenyataan Alsalem dikhaskan untuk menyalahkan Israel atas dakwaan keganasan terhadap wanita Palestin.

“Israel ialah demokrasi yang ditadbir oleh kedaulatan undang-undang,” kata Bayefsky. “Ia tahu bagaimana menjalankan siasatan terhadap tindak jenayah yang dilakukan terhadap rakyatnya di tanah airnya. Persoalan bagi dunia lain ialah, adakah anda benar-benar peduli untuk memastikan pengganas Palestin dipertanggungjawabkan?”

Wanita Israel marah dengan sikap badan-badan PBB terhadap kempen rogol dan penderaan seksual Hamas yang menjadikan wanita dan gadis Yahudi sebagai sasaran.

“PBB terus memberitahu dunia dengan jelas bahawa ‘percaya semua wanita’ tidak terpakai kepada wanita dan gadis Yahudi atau Israel,” kata Fleur Hassan-Nahoum, timbalan datuk bandar Baitulmaqdis, kepada Digital.

“Saya berhujah bahawa pelantikan ahli-ahli COI ini, memandangkan sejarah komen antisemit mereka, boleh dianggap sebagai ancaman untuk menyakiti semula mangsa yang masih hidup dan keluarga mereka yang terbunuh. Bagi PBB merujuk topik ini ke tangan mereka yang tidak boleh dipercayai setaraf dengan petani menyerahkan ayamnya kepada rubah tempatan untuk dijaga.”

Jabatan Negara AS tidak segera menjawab soalan Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.