Kebimbangan keselamatan, ancaman maut menyulitkan pelantikan majlis peralihan pemimpin Haiti sementara

(SeaPRwire) –   Ketegangan baru yang melibatkan majlis kepimpinan peralihan presiden yang akan bertanggungjawab memilih pemimpin baru Haiti telah menyebabkan perbincangan dengan pegawai-pegawai dari Amerika Syarikat, Kanada dan Perancis, kata pegawai pada Isnin.

Majlis itu belum dilantik kerana kebimbangan terhadap keselamatan ahli-ahli, antara lain, seorang pegawai serantau yang tidak dibenarkan bercakap dengan media memberitahu agensi berita pada syarat tanpa nama. Pegawai itu berpangkalan di Guyana, yang menjadi ibu pejabat kumpulan perdagangan serantau dikenali sebagai Caricom yang membantu mewujudkan majlis peralihan itu.

Penangguhan dalam menubuhkan majlis itu datang ketika kumpulan-kumpulan terus melancarkan serangan di seluruh ibu negara Haiti. Sejak 29 Februari, penjenayah telah membakar balai polis, membuka tembakan ke lapangan terbang antarabangsa utama yang masih ditutup dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih 4,000 tahanan.

Berpuluh-puluh orang terbunuh, dan lebih 33,000 orang telah melarikan diri dari ibu negara Port-au-Prince akibat serangan itu.

Pada Ahad, orang yang baru dipilih mewakili EDE/RED – salah satu parti politik dan kumpulan Haiti dengan kerusi di majlis sembilan ahli itu – meletak jawatan, memaksa majlis untuk segera menggantikannya. Dominique Dupuy, duta UNESCO, berkata dalam kenyataan video bahawa beliau meletak jawatan sebahagiannya kerana menjadi sasaran serangan dan ancaman politik.

Dalam kenyataan yang dimuatnaik pada Isnin di X, bekas Twitter, Persetujuan Montana, kumpulan pemimpin masyarakat madani yang juga mempunyai kerusi di majlis itu, berkata mereka menyokong Dupuy dan keluarganya “ketika beliau ditindas dan diancam.”

“Masyaraket perlu kekal cermat terhadap semua gerakan politik berdasarkan ketakutan dan keganasan.” Ia berkata. “Sudah tiba masanya kita menghentikan keganasan.”

Dupuy dengan segera digantikan, membawa majlis itu kembali penuh sembilan ahli, tujuh daripadanya mempunyai kuasa undian, tetapi mereka belum dilantik.

Masih tidak jelas bila majlis itu akan diumumkan secara rasmi, dengan mesyuarat lagi dijadualkan Isnin antara ahli-ahli dan pegawai Caricom.

Pegawai-pegawai berharap keganasan kumpulan akan mereda sebaik sahaja majlis memilih pemimpin baru untuk Haiti dan melantik majlis menteri. Jovenel Moïse telah berkata beliau akan meletak jawatan apabila majlis itu ditubuhkan.

Walaupun keganasan kumpulan agak mereda beberapa hari kebelakangan ini, penjenayah membakar garaj terbuka besar di pusat bandar Port-au-Prince pada Ahad.

“Banyak orang telah kehilangan segala-galanya,” peguam Joseph James berkata. “Kami tidak dapat menyelamatkan apa-apa.”

Pada Isnin pagi, mekanik Elidor Samuel menyisir bumi hangus itu dalam harapan menemui beberapa barang yang mungkin boleh diselamatkan.

“Semua alat saya telah terbakar,” katanya. “Apa yang saya boleh buat sekarang?

Romain Le Cour, dengan Inisiatif Global Terhadap Jenayah Terancang Antarabangsa, berkata dalam analisis dimuatnaik Isnin bahawa “daripada peperangan penuh, kumpulan-kumpulan nampaknya mengikuti strategi tekanan maksimum, terdiri daripada serangan yang dibubuhi dengan rehat.”

Beliau berkata kajian oleh pertubuhan masyarakat madani Switzerland itu mencadangkan strategi itu mungkin bukan keputusan yang diambil semata-mata oleh ketua kumpulan, tetapi mungkin hasil hubungan “yang masih mengikat mereka kepada bos politik mereka, yang mungkin menetapkan garis merah yang longgar tanpa melepaskan penggunaan keganasan untuk tujuan politik.”

Le Cour bersama yang lain bimbang dengan penangguhan dalam mencari kepimpinan baru untuk Haiti.

“Ketidakupayaan untuk membuat majlis peralihan presiden beroperasi menyaksikan konflik yang berlaku di arena politik Haiti, sementara setiap hari yang berlalu mengkukuhkan kuasa senjata dan broker politik-jenayah,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.