Kecelakaan bas di Filipina membunuh 16 orang, cedera 12 selepas tergelincir jurang

(SeaPRwire) –   Sebuah bas penumpang hilang kawalan ketika mengurusi lengkungan turun bukit di sebuah kampung gunung dan tergelincir ke dalam jurang dalam, membunuh sekurang-kurangnya 16 orang dan mencederakan 12 orang lagi, pegawai berkata Rabu.

Lapan daripada mangsa cedera, yang berlaku Selasa petang di bandar Hamtic wilayah Antique, berada dalam keadaan kritikal di hospital tempatan, kata pegawai.

Bas berhawa dingin, yang datang dari wilayah berhampiran Iloilo, sedang mengurusi jalan gunung berbahaya itu apabila pemandu, yang antara mereka yang terbunuh, hilang kawalan. Bas itu pecah ke pagar konkrit kemudian tergelincir ke jurang, kata pegawai.

“Pemandu berulang kali bunyi honnya kerana dia seolah-olah telah hilang kawalan bas sebelum tergelincir ke jurang,” Ronniel Pabustan, penanggap krisis wilayah Antique, memberitahu Agensi Berita Antarabangsa melalui telefon, dengan mengutip keterangan daripada sesetengah penumpang.

Puluhan penyelamat, , tentera darat dan penanggap kecemasan wilayah, bekerja untuk mengeluarkan mangsa dari kemusnahan. Mereka menggunakan tiang dan tali untuk membawa mangsa ke atas jurang dalam kerja menyelamat dan pengambilan semula yang menyeret hingga lewat malam, kata Pabustan.

“Ia begitu tragis dan menyakitkan kerana ini berlaku hampir Krismas,” kata Pabustan, menambah antara yang mati adalah bayi, yang kekal tidak dikenal pasti.

Pencarian mangsa berakhir semalam tetapi pegawai wilayah menggesa ketua kampung untuk memaklumkan kakitangan kecemasan jika mereka mendapati mangsa lagi di tapak kemalangan, kawasan hutan tebal di bahagian bawah jurang.

Kemalangan jalan raya membunuh biasa di Filipina disebabkan oleh pelaksanaan lemah, kenderaan usang dan keadaan jalan yang berbahaya, termasuk tanda keselamatan dan halangan yang tidak mencukupi di jalan gunung dan wilayah terpencil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.