Kedutaan AS di Baghdad diserang lebih daripada sedozen roket pada serangan awal pagi

(SeaPRwire) –   Kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad diserang oleh beberapa roket pada pagi Jumaat yang menyebabkan kerosakan bahan ringan tetapi tiada mangsa, kata pegawai Amerika Syarikat dan Iraq.

Letupan didengari berhampiran kedutaan di ibu negara Iraq kira-kira pukul 4:15 pagi Jumaat. Seorang jurucakap kedutaan kemudiannya mengesahkan kedutaan diserang oleh dua salvo roket, tambah: “Penilaian sedang berjalan, tetapi tiada mangsa dilaporkan di kompleks Kedutaan.”

Serangan Jumaat termasuk 14 roket Katyusha, beberapa yang mengenai berhampiran salah satu gerbang kedutaan sementara yang lain jatuh di sungai, menurut seorang pegawai keselamatan Iraq.

Serangan itu disahkan oleh seorang pegawai tentera Amerika Syarikat yang menyatakan serangan roket berbilang dilancarkan ke arah pasukan Amerika Syarikat dan Koalisi di Zon Hijau Baghdad yang kukuh, yang mengandungi bangunan kerajaan Iraq dan kedutaan.

Roket Jumaat melanda di sekitar kompleks kedutaan dan Kesatuan III yang menempatkan pejabat koalisi yang diketuai Amerika Syarikat, tambah pegawai itu, menjelaskan tiada mangsa.

Serangan itu dipercayai telah dilakukan oleh militia di Iraq, kata jurucakap kedutaan. Tiada kumpulan segera mengaku bertanggungjawab.

“Kami sekali lagi menyeru Kerajaan Iraq, seperti yang telah kami lakukan pada banyak kesempatan, untuk berbuat segala-galanya dalam kuasanya untuk melindungi peribadi dan kemudahan diplomatik dan rakan koalisi,” kata pegawai itu. “Kami mengulangi bahawa kami memelihara hak untuk pertahanan diri dan melindungi peribadi kami di mana-mana di dunia.”

Serangan itu ialah serangan pertama sedemikian terhadap Kedutaan Amerika Syarikat sejak bermulanya yang meningkatkan ketegangan di rantau ini. Pelbagai kumpulan militia menyerang pasukan Amerika Syarikat di seluruh Iraq dan Syria sejak perang Israel-Hamas bermula dua bulan lalu.

Militia yang disokong Iran di Iraq telah mendakwa bertanggungjawab atas puluhan serangan yang menargetkan pangkalan yang menempatkan tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria. Kumpulan bersenjata yang beroperasi di bawah panji Perlawanan Islam di Iraq telah menghubungkan lebih 70 serangan sedemikian dengan sokongan Washington kepada Israel dalam serangan memusnahkannya terhadap Gaza.

Tentera Amerika Syarikat menyatakan seramai 78 serangan dilakukan terhadap kemudahan Amerika Syarikat di mana 37 berada di Iraq dan 41 di Syria. Sebagai tindak balas kepada serangan terhadap tentera Amerika, pasukan Amerika Syarikat membalas dengan serangan udara di Iraq dan Syria, mengenai gudang senjata dan kemudahan lain yang secara langsung berkaitan dengan Pasukan Pengawal Revolusi Iran.

Amerika Syarikat mempunyai kira-kira 2,500 tentera berpangkalan di Iraq dan sekitar 900 tentera lain di Syria timur, beroperasi dalam pelbagai misi menentang Kumpulan Negara Islam.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.