Kegagalan audit tahunan Pentagon

(SeaPRwire) –   Pegawai pertahanan AS tidak dapat memberikan auditor maklumat yang diperlukan untuk mengisi penilaian mereka

Jabatan Pertahanan AS telah gagal dalam audit bebas tahunan keenam mereka, kerana gagal memberikan auditor dengan cukup data kewangan untuk menyelesaikan penilaian mereka, laporan yang dikeluarkan pada Rabu mendedahkan.

Keputusan keseluruhan audit – audit keenam yang gagal oleh Pentagon sejak ia diperlukan untuk memulakan audit dirinya pada 2018 – adalah “penolakan pendapat”, gred terburuk dari tiga gred yang mungkin dan penarafan yang sama yang Jabatan itu terima tahun lalu. Keputusan itu mengambil kira 29 audit komponen, di mana 18 juga gagal dengan penolakan pendapat. Hanya tujuh komponen menerima “pendapat tanpa syarat”, penarafan yang paling diingini, manakala satu lagi menerima “pendapat berkualiti.”

Ketua Pegawai Kewangan Pentagon Michael McCord cuba merangkum keputusan audit secara positif, dengan menyatakan dalam kenyataan akhbar yang menyertai laporan itu bahawa jabatannya sedang “membuat kemajuan ke arah matlamat audit bersih.”

McCord mengakui dalam panggilan dengan wartawan pada Rabu bahawa Pentagon tidak menjangkakan untuk lulus audit, tetapi menyatakan ia sedang bergerak ke arah menyelesaikan keseimbangan dana dengan Jabatan Perbendaharaan. Beliau juga memuji penggunaan program automatik untuk tugas rutin, dengan menyatakan bahawa “robot” telah menyelamatkan 600,000 jam kerja antara Tentera Laut dan Tentera Udara sahaja, dan mendakwa Pentagon telah melakukan inventori terperinci persediaan mereka semasa menyediakan bilion dolar bantuan tentera kepada Ukraine.

Walau bagaimanapun, Pentagon kekal sebagai satu-satunya jabatan peringkat kabinet yang tidak pernah menerima sijil kesihatan kewangan bersih. Dengan aset sebanyak $3.8 trilion, liabiliti sebanyak $4 trilion, dan sedikit pengawasan bermakna, potensi untuk pemborosan dan penipuan adalah besar, menurut Jabatan Akauntabiliti Kerajaan, yang telah memasukkan inisiatif modenisasi sistem perniagaan dan pengurusan kewangan Pentagon ke dalam senarai “Risiko Tinggi” – senarai program persekutuan yang paling terdedah kepada penipuan, penyalahgunaan, pengurusan buruk, dan pemborosan – selama hampir 30 tahun.

Pentagon menggunakan lebih daripada setengah belanjawan bersyarat AS, dengan kebanyakan di Washington berwaspada untuk mengurangkan perbelanjaan tentera agar mereka tidak terjebak dengan industri pertahanan, sumber dermawan besar kepada kedua-dua belah pihak politik, menurut OpenSecrets.org, yang menjejak sumbangan politik. Staf Jabatan Pertahanan mengakui “kehilangan” trilionan dolar dalam ketidaksesuaian perakaunan yang tidak pernah diselesaikan.

Usaha untuk mengekang perbelanjaan pertahanan yang boros di Kongres berulang kali gagal. Akta Audit Pentagon, yang akan mengenakan sebarang jabatan tentera yang gagal dalam audit tahunan mereka dengan memaksa mereka melepaskan 1% belanjawan mereka, diperkenalkan semula di Senat tahun lalu selepas Jabatan Pertahanan tidak dapat menangani lebih daripada setengah asetnya. Walau bagaimanapun, ia tidak pernah sampai ke lantai untuk undian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)