Kejaran kereta di Florida pada 2020 mungkin berkaitan dengan Havana Syndrome: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah kejaran laju di Florida mungkin berkaitan dengan fenomena misteri yang dikenali sebagai “Havana Syndrome”, menurut laporan baru.

Kakitangan kedutaan AS dan Kanada pertama kali melaporkan keadaan ini di Cuba pada 2016, dan kemudian dilaporkan oleh beratus-ratus anggota perkhidmatan Amerika di negara-negara lain.

Satu pratonton kisah dari ’60 Minutes’ CBS News, yang dijadual disiarkan lebih lewat hari Ahad ini, menunjukkan rakaman kamera badan polis kejaran kereta di lebuh raya di Key West pada Jun 2020. Kejaran itu berterusan selama 15 batu, dengan pemandu melebihi kelajuan 110 batu sejam.

Akhirnya, dia ditahan dan ditangkap. Di dalam kereta lelaki itu, polis mendapati nota akaun bank, dan peranti yang menyerupai walkie-talkie yang boleh memadam data komputer kereta, termasuk sejarah GPS-nya.

Polis juga mendapati sebuah pasport. Suspek memberi namanya sebagai Vitalii dan mengatakan dia dari St. Petersburg.

Apabila ditanya mengapa dia melarikan diri daripada polis, dia berulang kali berkata, “Saya tidak tahu.”

Laporan itu datang beberapa minggu selepas pengeluaran kajian hampir lima tahun oleh Institut Kesihatan Kebangsaan, yang mendapati tiada penjelasan untuk masalah kesihatan misteri – termasuk sakit kepala, masalah keseimbangan dan kesukaran dengan pemikiran dan tidur – yang dilaporkan oleh diplomat AS dan kakitangan kerajaan lain. NIH menjalankan pelbagai ujian maju tetapi tidak mendapati kecederaan otak atau penyusutan.

NIH kelihatan bertentangan dengan beberapa mendapatan awal yang menimbulkan spekulasi kecederaan otak pada orang yang mengalami apa yang Kementerian Luar Negeri kini panggil “insiden kesihatan anomali.”

Imej MRI canggih tidak mengesan perbezaan yang ketara dalam isi padu, struktur atau bahan putih otak – tanda kecederaan atau penyusutan – apabila pesakit Havana syndrome dibandingkan dengan pekerja kerajaan yang sihat dengan pekerjaan serupa, termasuk beberapa di kedutaan yang sama. Juga tiada perbezaan ketara dalam ujian kognitif dan lain-lain, menurut mendapatan yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika.

Walaupun itu tidak dapat menolak kemungkinan sebarang kecederaan sementara apabila gejala bermula, penyelidik berkata itu berita baik bahawa mereka tidak dapat mengesan penanda jangka panjang pada skrin otak yang biasa selepas trauma atau strok.

Laporan Ahad ini merupakan episod terbaru dalam siri berterusan untuk menyelami misteri yang bermula apabila kakitangan di kedutaan AS di Cuba mula mencari rawatan perubatan untuk kehilangan pendengaran dan berdenging telinga selepas melaporkan bunyi aneh tiba-tiba.

Pada awalnya, terdapat kebimbangan bahawa Rusia atau negara lain mungkin menggunakan bentuk tenaga terarah untuk menyerang orang Amerika. Tetapi pada tahun lalu, agensi perisikan Amerika berkata tiada tanda musuh asing terlibat dan kebanyakan kes kelihatan mempunyai punca yang berbeza, dari penyakit tidak didiagnosis kepada faktor persekitaran.

Kajian NIH, yang bermula pada 2018 dan merangkumi lebih 80 pesakit Havana syndrome, tidak direka untuk mengkaji kebarangkalian senjata atau pemicu lain untuk gejala Havana syndrome. Chan berkata mendapatan itu tidak bertentangan dengan kesimpulan agensi perisikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.