Kekecohan terhadap protes pro-Hamas apabila polis London mengancam lelaki dengan tangkapan kerana penampilan yang ‘terang-terang Yahudi’

(SeaPRwire) –   Polis Metropolitan London dihadapkan dengan tuduhan mereka menyerah kepada aktivis pro-Hamas yang radikal minggu lalu dengan mengancam untuk menangkap seorang Yahudi British kerana kehadirannya dianggap provokatif kepada gerombolan.

Video mengejutkan yang diterbitkan oleh Kempen British Terhadap Antisemitisme dari perarakan pro-Hamas dan anti-Israel menunjukkan seorang pegawai Polis Metropolitan mengarahkan Gideon Falter, Ketua Eksekutif Kempen Terhadap Antisemitisme, supaya tidak menyeberangi jalan kerana penampilan “terbuka Yahudi”nya. Falter pulang dari perkhidmatan Ahad di sebuah sinagog dan memakai kippah, atau topi kepala.

Polis London itu bahkan mengancam Falter dengan penangkapan. Dia menuduh Falter “melanggar keamanan dengan semua orang lain.” Falter bersama lima orang lain, sesetengah daripada mereka juga memakai topi kepala.

Falter memberitahu Digital, “Apa yang berlaku kepadaku adalah satu kemaluan. Bayangkan bagaimana rasanya diperintah oleh pegawai polis bahawa menjadi ‘terbuka Yahudi’ akan ‘mengganggu’ orang, dan jadi saya perlu meninggalkan kawasan atas ancaman penangkapan.”

Kritik mengatakan bahawa komisioner Polis Metropolitan, Sir Mark Rowley, tidak mampu menguatkuasakan ketenteraman di jalan-jalan London dan kini terdapat panggilan yang semakin meningkat untuk peletakan jawatannya.

“Tiba masanya bagi Sir Mark Rowley untuk berundur. Beliau perlu meletak jawatan atau dilucutkan jawatan oleh Datuk Bandar London dan Setiausaha Dalam Negeri,” kata Falter.

Falter meneruskan, “Hampir seminggu selepas insiden itu, timbalan komisioner Sir Mark mengeluarkan kenyataan memanggil kehadiran saya ‘provokatif’ dan mengatakan dengan meluaskan apa yang berlaku, saya telah menimbulkan ‘keretakan kepercayaan ramai Yahudi London’.”

Falter berkata, “Kekecohan yang berikutnya memaksa Met untuk meminta maaf sekali lagi. Kali ini, atas tuduhan menyalahkan mangsa yang mengerikan, yang datang dari atas dan menunjukkan selepas enam bulan, Met Sir Mark masih tidak faham dan tidak akan bertambah baik kecuali terdapat perubahan kepimpinan.”

Falter meneruskan, “Apa yang berlaku kepadaku adalah kesimpulan tidak terelakkan enam bulan kelesuan dan mengkontekstualisasikan jenayah dengan cara Met yang telah mengehadkan hak rakyat London yang taat undang-undang demi meredakan gerombolan yang penuh dengan perkauman anti-Yahudi dan penyokong pengganas.”

Rowley memberitahu Digital, “Setiap anggota Met berazam untuk memastikan London adalah bandar di mana semua orang merasa selamat. Kami benar-benar memahami bagaimana rakyat Yahudi dan Muslim London merasa terancam sejak serangan pengganas ke atas Israel. Beberapa tindakan kami telah meningkatkan kebimbangan ini. Saya mengulangi permohonan maaf kami awal minggu ini secara peribadi. Hari ini, seperti hari lain, pegawai kami akan terus berpolis dengan keberanian, empati dan tidak memihak.”

Dalam artikel Ahad yang diterbitkan , Falter menulis, “Perarakan itu datang ke arah kami dan selepas beberapa minit, orang ramai semakin ramai, orang berhenti dan mengutuk kami: ‘Menjijikkan,’ ‘kurung mereka,’ ‘Nazis,’ ‘sampah,’ Ada orang di sana, tepat di sana, yang menyatakan dengan kuat betapa mereka membenci saya kerana kelihatan Yahudi, dan tiada seorang pun yang berkata: ‘Anda tidak sepatutnya berbuat demikian,’ atau ‘Saya tidak menyetujui.'”

Falter menulis bahawa Polis Metropolitan telah mencipta “zon tidak boleh masuki” untuk Yahudi di pusat London, dengan menambah ia kini “zon bebas Yahudi yang dikuatkuasakan polis.”

Falter memberitahu Digital bahawa kegagalan Rowley “untuk mengehadkan perarakan dengan menggunakan kuasanya di bawah Akta Ketenteraman Awam 1986 telah menjadikan mustahil untuk mengawalnya dengan baik dan berpolis dengannya. Akibat kegagalan itu, berbilang jenayah kebencian antisemitisme dan kesalahan pengganasan telah dilakukan di tengah siang hari di jalanan kami semasa perarakan, dan mereka yang bertanggungjawab telah berjalan bebas kerana pegawai yang jauh kurang daripada mereka tidak berdaya untuk campur tangan dan sesetengah pegawai barisan hadapan juga telah dimasukkan ke hospital.”

Mantan Menteri Dalam Negeri Britain, , yang sebelum ini mendesak polis untuk melarang perarakan pro-Hamas, meminta peletakan jawatan Rowley dalam artikel Ahad di Sunday Telegraph. Perdana Menteri Britain Rishi Sunak memecat Braverman yang lantang selepas panggilannya untuk mengawal spektakel kebencian antisemitisme yang berleluasa di London.

Dia menulis di “Sama ada ini kegagalan yang teruk, atau ia adalah budaya yang datang dari atas, di mana penjahat bebas untuk menakut-nakutkan dan mengganggu orang lain sementara kita yang lain perlu menutup mulut dan menyingkir.”

Braverman meneruskan, “Jika perarakan itu begitu aman, mengapa seorang lelaki ‘terbuka Yahudi’ dilarang berjalan berhampiran dengannya? Walaupun permohonan maaf dan kemudian permohonan maaf untuk permohonan maaf, kebenaran menakutkan. Dalam enam bulan kebelakangan ini, kita telah melihat kegagalan selepas kegagalan oleh Met.”

Dia berkata, “Jika komisioner Met tidak mampu atau tidak mahu memastikan pegawainya menguatkuasakan undang-undang, dan [Datuk Bandar London] Sadiq Khan puas dengan pendekatan lembut terhadap perarakan kebencian, maka perdana menteri perlu mengambil tindakan.”

Digital melaporkan bulan lalu bahawa menteri Israel yang ditugaskan memerangi antisemitisme, Amichai Chikli, menganggap London sebagai “bandar paling antisemitik di dunia.”

Rabbi Abraham Cooper, timbalan dekan Pusat Simon Wiesenthal di LA, memberitahu Digital bahawa “Datuk Bandar London, Sadiq Khan, yang telah membuat banyak kenyataan positif terhadap antisemitisme, telah menyumbang kepada persekitaran di mana pembayar cukai Yahudi British dianggap lebih ancaman kepada ketenteraman awam daripada penggiat pro-Hamas.”

Cooper, pakar antarabangsa mengenai antisemitisme, menambah bahawa penindasan Falter “mencerminkan kegagalan di puncak dari jabatan polis dan datuk bandar.” Beliau mendesak datuk bandar dan polis untuk “bercakap kurang, dan bertindak dengan tegas sebelum terlambat.”

Speaker untuk Khan memberitahu Digital bulan lalu, “Datuk bandar berbual dengan ahli-ahli komuniti Yahudi secara kerap, dan walaupun mereka mempunyai kebimbangan yang berterusan dan nyata, kebanyakan tidak bersetuju dengan tahap bahasa yang digunakan oleh menteri… Datuk bandar terus menekankan bahawa dengan ketegangan tinggi, semua rakyat London perlu sedar bahasa dan tindakan kita bagaimana membuat orang lain berasa – tidak mengapi-apikan perpecahan, tetapi menyatukan masyarakat.”

Pejabat Dalam Negeri Britain – setara dengan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS – berkata, “Kami menyambut permintaan maaf Met, dan mengakui kekompleksan berpolis protes awam yang bergerak pantas, tetapi hanya kerana menjadi Yahudi – atau mana-mana bangsa atau agama lain – tidak sepatutnya dilihat sebagai provokatif.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.