Kekerasan geng di Mexico menyebabkan beberapa tapak tinggalan Maya tidak boleh dicapai, kata kerajaan

(SeaPRwire) –   Kekerasan geng di Mexico menyebabkan beberapa tapak ruina Maya tidak boleh diakses, kata kerajaan.

Kekerasan kartel dadah dan pertikaian tanah di negeri Chiapas, Mexico sejak tahun lalu telah menyebabkan tapak-tapak ruina Yaxchilán dan Bonampak sepenuhnya terputus hubungan, kata kerajaan pada hari Jumaat.

Tapak ruina terkenal yang terakhir disebut, terkenal dengan lukisan dindingnya, kini tidak boleh diakses kerana sekatan jalan dan kawalan pemeriksaan di jalan menuju ke sana, pemandu pelancongan memberitahu Agensi Berita Associated Press.

Mereka berkata pelancong terpaksa menyerahkan pengenalan diri dan telefon bimbit mereka di sekatan kartel untuk sampai ke tapak arkeologi yang satu lagi, Lagartero.

Pelawat juga tidak dibenarkan melawat piramid megah di Tonina, kerana seorang pemilik tanah telah menutup akses melalui tanahnya sambil meminta bayaran daripada kerajaan untuk memberikan hak laluan.

Walaupun tiada pelancong pernah tercedera sehingga kini, dan kerajaan mendakwa tapak-tapak itu selamat, namun banyak pemandu tidak lagi membawa kumpulan pelancong ke sana.

Salah seorang pemandu membandingkan cadangan itu seperti diberitahu bahawa selamat pergi ke Jalur Gaza.

Kedua-dua pemandu yang berbual dengan Agensi Berita Associated Press menekankan bahawa tapak ruina Maya terkenal dan paling hebat di Chiapas, kompleks kuil menonjol di Palenque, masih terbuka dan betul-betul selamat untuk pelawat. Tetapi bermula sekitar Disember, pelancong membatalkan kira-kira 5% lawatan yang sudah dibukukan ke kawasan itu.

Perkara yang dahulu dinikmati pelancong – seperti lawatan yang lebih berani ke tapak-tapak ruina yang tersembunyi dalam hutan belantara seperti Yaxchilán, di tepi Sungai Usumacinta dan hanya boleh diakses melalui bot – kini tidak lagi mungkin, atau terlalu berisiko sehingga beberapa pemandu secara terbuka mengumumkan mereka tidak akan membawa pelancong ke sana.

Penduduk bandar Frontera Comalapa, di mana bot sebelum ini menjemput pelancong untuk membawa mereka ke Yaxchilán, menutup jalan pada bulan Oktober kerana sering berlakunya penyusup bersenjata.

Pertarungan kartel dadah meningkat di Chiapas pada tahun 2023, yang sepadan dengan peningkatan bilangan pendatang – kini lebih kurang setengah juta setiap tahun – yang bergerak melalui hutan Darien Gap dari Amerika Selatan, melalui Amerika Tengah dan Mexico ke sempadan Amerika Syarikat.

Oleh kerana banyak daripada gelombang pendatang baharu berasal dari Cuba, Asia dan Afrika, mereka boleh membayar lebih daripada orang Amerika Tengah, menjadikan laluan penyeludupan melalui Chiapas lebih bernilai. Masalah kini kelihatan melampaui sebarang kawalan.

Pemandu lain berkata demikian kerana dua kartel dadah yang berperang, Sinaloa dan Jalisco, sering merekrut atau memaksa penduduk tempatan bertindak sebagai askar kaki dan menghalang anggota Pengawal Kebangsaan daripada memasuki bandar mereka.

Di Chiapas, penduduk sering terdiri daripada kumpulan Pribumi seperti Choles atau Lacandones, kedua-duanya keturunan Maya kuno. Kerosakan potensi menggunakan mereka sebagai askar kaki dalam pertarungan kartel amat menakutkan, memandangkan beberapa kumpulan mempunyai hanya beberapa ahli yang tinggal atau sudah terlibat dalam pertikaian tanah.

Pemandu berkata tapak-tapak ruina juga tidak beruntung kerana terletak di kawasan hutan di mana kartel telah membina sekurang-kurangnya empat landasan pendaratan samaran untuk menghantar dadah dari Amerika Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.