Kekerasan geng meningkat ke tahap tanpa praseden di Haiti, utusan PBB kata

(SeaPRwire) –   BANGSA BERSERIKAT (AP) — Peningkatan ganasnya kumpulan samseng yang belum pernah berlaku sebelum ini kini menyelubungi Haiti, utusan khas PBB untuk negara yang dilanda konflik itu berkata Khamis.

“Saya tidak dapat menekankan terlalu kuat tentang keparahan situasi di Haiti, di mana pelbagai krisis berlarutan telah mencapai titik kritikal,” kata Maria Isabel Salvador kepada Majlis Keselamatan PBB.

Beliau berkata 8,400 mangsa keganasan kumpulan yang didokumenkan oleh pejabat PBBnya tahun lepas — peningkatan 122% daripada 2022 — kebanyakannya disasarkan oleh kumpulan di ibu negara, Port-au-Prince.

Kira-kira 300 kumpulan menguasai anggaran 80% ibu negara, dan bertanggungjawab terhadap 83% pembunuhan dan kecederaan tahun lepas, kata Salvador. Tetapi, tambahnya, cengkaman mereka kini telah mencapai kawasan Artibonite di utara, yang dikenali sebagai lumbung makanan negara, dan selatan ibu negara “kumpulan-kumpulan melakukan serangan besar-besaran untuk menguasai kawasan kunci,” dengan sistematik menggunakan keganasan seksual untuk menguasai kawasan.

Maklum balas itu datang lebih daripada tiga bulan selepas Majlis Keselamatan meluluskan penempatan pasukan bersenjata berbilang negara yang diketuai Kenya untuk membantu mengawal keganasan kumpulan.

Tetapi penempatan pegawai keselamatan Kenya menghadapi beberapa halangan. Akhirnya mendapat lampu hijau daripada parlimen Kenya. Dan duta Kenya ke Bangsa Berserikat, Martin Kimani, berkata keputusan mahkamah dalam kes yang dibawa oleh individu yang cuba menghalang penempatan akan diumumkan Jumaat.

Jika mahkamah membenarkan penempatan, pihak berkuasa Kenya memberitahu Agensi Berita Associated Press bulan lepas bahawa kumpulan pertama kira-kira 300 pegawai dijangka tiba di Haiti Februari. Sumbangan Kenya akan meningkat kepada 1,000 pegawai di kepala pasukan berbilang negara berjumlah 3,000 orang. Burundi, Chad, Senegal, Jamaica dan Belize telah menawarkan tentera untuk misi berbilang negara.

Polis Kebangsaan Haiti tidak sepadan dengan kumpulan samseng. Kurang daripada 10,000 pegawai berada dalam khidmat pada bila-bila masa di negara berpenduduk lebih daripada 11 juta orang. Secara ideal, sepatutnya terdapat kira-kira 25,000 pegawai aktif, mengikut PBB.

Salvador berkata kepada majlis bahawa walaupun 795 rekrut baru akan menyertai pasukan pada Mac, kira-kira 1,600 pegawai polis meninggalkan pasukan tahun lepas, menurut data yang dikumpulkan oleh pejabatnya, mengurangkan lagi keupayaan polis Haiti menangani keganasan kumpulan dan mengekalkan keselamatan.

Menteri Luar Negara Jean Victor Génus berkata negara “kini berada di persimpangan penting di mana harapan untuk masa depan Haiti bergantung.”

“Rakyat Haiti sudah cukup dengan keganasan kejam kumpulan bersenjata,” katanya, menambah bahawa kumpulan-kumpulan itu meningkatkan aktiviti mereka, mungkin bimbang bahawa misi berbilang negara akan tiba pada bila-bila masa.

“Setiap hari yang berlalu tanpa sokongan yang lama ditunggu ini tiba adalah satu hari terlalu banyak — satu hari terlalu banyak kami dibebankan neraka yang dikenakan ke atas kami oleh kumpulan-kumpulan itu,” kata Génus. “Memandangkan masa adalah penting, kami ingin melihat penempatan yang cepat dan berkesan.”

Duta Kenya berkata kerajaan telah membuat “kemajuan penting” dalam persiapan untuk penempatan, menunggu keputusan mahkamah, termasuk membuat misi penilaian ke Haiti.

Kenya sedang menyediakan persidangan perancangan dengan negara-negara penyumbang polis pada pertengahan Februari, kata Kimani, dan sedang berhubung dengan rakan kongsi untuk menyediakan persidangan penggalangan dana untuk misi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.