Kekerasan Geng Tahan Perdana Menteri Haiti dari Negara di Tengah Meningkatnya Tekanan untuk Mengundurkan Diri

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Haiti Ariel Henry sedang berjuang untuk terus berkuasa ketika beliau cuba kembali ke negaranya, di mana serangan geng telah menutup lapangan terbang antarabangsa utama negara itu dan melepaskan lebih 4,000 tahanan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Pada tengah hari Rabu, Henry masih berada di , di mana beliau mendarat pada hari sebelumnya selepas dilarang mendarat di negara jiran Republik Dominika kerana pegawai-pegawai di sana menutup ruang udara untuk penerbangan ke dan dari Haiti.

Terkunci keluar dari negaranya buat sementara waktu, Henry kini tampak berhadapan dengan kebuntuan apabila semakin ramai pegawai meminta beliau meletak jawatan atau menekannya untuk berbuat demikian.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui tentang perdana menteri yang tertekan ini dan krisis yang dihadapinya:

Beliau berusia 74 tahun dan merupakan pakar bedah saraf yang menerima latihan dan bekerja di selatan Perancis pada awal 2000-an, ketika beliau menjadi pemimpin gerakan yang menentang Presiden Jean-Bertrand Aristide ketika itu.

Selepas Aristide digulingkan, Henry menjadi ahli majlis yang disokong Amerika Syarikat untuk membantu memilih kerajaan peralihan.

Pada Jun 2006, beliau dilantik sebagai pengarah jeneral Kementerian Kesihatan Haiti dan kemudian menjadi ketua stafnya, membantu menguruskan tindak balas kerajaan terhadap gempa bumi yang memusnahkan pada 2010.

Pada 2015, beliau dilantik sebagai menteri dalam negeri dan komuniti wilayah dan bertanggungjawab menyelia keselamatan dan dasar dalam negeri Haiti.

Beberapa bulan kemudian, beliau dilantik sebagai menteri hal ehwal sosial dan buruh tetapi menghadapi desakan meletak jawatan selepas beliau meletak jawatan daripada parti Inite.

Kemudian beliau semakin tidak kelihatan di pentas politik, berkhidmat sebagai perunding politik dan bekerja sebagai profesor di universiti perubatan Haiti sehingga beliau dilantik sebagai perdana menteri tidak lama selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021, yang telah memilihnya untuk jawatan itu.

Parti Moïse mungkin berfikir Henry akan membawa kredibiliti dan sesetengah jenis pengikut, kata Brian Concannon, pengarah eksekutif bukan keuntungan Amerika Syarikat Institute for Justice and Democracy in Haiti.

“Ia kelihatan kepadaku beliau mesti menjadi tokoh yang agak besar. Presiden tidak hanya memilih orang sembarangan,” katanya.

Henry menghadapi desakan meletak jawatan sejak beliau dilantik sebagai perdana menteri dengan sokongan komuniti antarabangsa.

Mereka yang menuntut beliau meletak jawatan termasuk kumpulan geng yang bersaing untuk kuasa politik dan rakyat Haiti yang marah kerana pilihan raya umum tidak diadakan selama hampir satu dekad. Mereka juga menyatakan bahawa Henry tidak pernah dipilih dan tidak mewakili rakyat.

Concannon menyatakan bahawa Henry telah berkhidmat selama tempoh tunggal terpanjang mana-mana perdana menteri Haiti sejak perlembagaan 1987 negara itu diluluskan.

“Beliau tidak dilantik melalui apa-apa prosedur yang diiktiraf Haiti,” kata Concannon. “Beliau sebenarnya dilantik oleh mahkamah.”

Henry berulang kali menyatakan beliau mengharapkan persatuan dan dialog dan menyatakan bahawa pilihan raya tidak boleh diadakan sehingga ia selamat untuk berbuat demikian.

Pada bulan Februari 2023, beliau secara rasmi melantik majlis peralihan bertanggungjawab memastikan pilihan raya umum diadakan, memanggilnya “langkah penting” ke arah matlamat itu.

Tetapi pilihan raya telah ditangguhkan berulang kali ketika pembunuhan berkaitan geng dan penculikan meningkat di seluruh negara. Pada tahun lepas, lebih 8,400 orang dilaporkan terbunuh, cedera atau diculik, lebih ganda daripada jumlah yang dilaporkan pada 2022.

Henry meninggalkan Haiti bulan lepas untuk menghadiri persidangan empat hari di negara Guyana Amerika Selatan yang dianjurkan oleh blok perdagangan serantau dikenali sebagai Caricom. Di situ krisis Haiti yang semakin memburuk dibincangkan di belakang pagar.

Walaupun Henry tidak bersua media, Caricom menyatakan beliau berjanji untuk mengadakan pilihan raya pada pertengahan 2025. Sehari selepas itu, serangan berkoordinasi geng bermula di ibu negara Haiti dan wilayah lain.

Kemudian Henry meninggalkan Guyana untuk Kenya minggu lepas untuk bertemu Presiden William Ruto dan menekan untuk penempatan polis Kenya disokong PBB, yang ditolak mahkamah negara Afrika Timur atas alasan tidak perlembagaan.

Pegawai tidak pernah menyatakan bila Henry dijadual pulang ke Haiti selepas lawatan ke Kenya, dan keberadaannya tidak diketahui selama beberapa hari sehingga beliau tiba-tiba mendarat Selasa di Puerto Rico, mengejutkan ramai.

Pada asalnya beliau dijadual mendarat di Republik Dominika, yang berkongsi pulau Hispaniola dengan Haiti, tetapi kerajaan menutup ruang udara dan menyatakan pesawat Henry tidak mempunyai rancangan penerbangan yang diperlukan.

Pemimpin Caribbean bercakap dengan Henry lewat Selasa dan mengemukakan beberapa pilihan kepadanya, termasuk meletak jawatan, yang ditolaknya, menurut pegawai serantau yang bercakap dengan syarat tidak dikenali kerana pegawai itu tidak dibenarkan berkongsi butiran panggilan tersebut.

Sementara itu, perdana menteri Grenada menyatakan Henry memberitahu pegawai beliau merancang untuk kembali ke Haiti.

Majlis Keselamatan PBB merancang untuk mengadakan mesyuarat kecemasan lewat Rabu untuk membincangkan Haiti dan kesukaran yang dihadapi Henry.

Sebelum mesyuarat itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller menyatakan Amerika Syarikat dan rakan-rakannya meminta Henry membuat pengorbanan.

“Jadi kami tidak meminta atau menekannya meletak jawatan, tetapi kami mendesak beliau mempercepatkan peralihan ke struktur tadbir urus yang berkuasa dan inklusif,” kata Miller.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.