Kekerasan Hamas pada 7 Oktober ‘tidak boleh membenarkan’ ‘bencana kemanusiaan’ di Gaza, kata setiausaha agung PBB

(SeaPRwire) –   Kekerasan Hamas pada 7 Oktober ‘tidak boleh menjustifikasi’ ‘bencana kemanusiaan’ di Gaza, kata setiausaha agung PBB

menghadap majlis keselamatan PBB pada Jumaat, terus mendesak gencatan senjata segera di kawasan Gaza.

“Kita semua sedar bahawa Israel memulakan operasi tentera mereka sebagai tindak balas kepada serangan keganasan yang kejam yang dilancarkan oleh Hamas dan kumpulan bersenjata Palestin yang lain pada 7 Oktober,” kata Guterres kepada majlis keselamatan. “Saya mengutuk serangan itu dengan tegas. Saya terkejut dengan laporan mengenai keganasan seksual.”

Beliau terus berkata, “Tiada justifikasi yang mungkin untuk sengaja membunuh kira-kira 1,200 orang, termasuk 33 kanak-kanak, mencederakan beribu-ribu lagi, dan mengambil ratusan tebusan.”

Walau bagaimanapun, Gueterres kemudian berkata bahawa kemusnahan dan keganasan seksual itu tidak menjustifikasi serangan berterusan terhadap infrastruktur dan kawasan awam Gaza.

“Pada masa yang sama, kekejaman yang dilakukan oleh Hamas tidak boleh menjustifikasi hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin,” kata setiausaha agung itu.

Beliau terus berkata, “Dan sementara tembakan roket sewenang-wenang oleh Hamas ke arah Israel, dan penggunaan orang awam sebagai perisai manusia, bertentangan dengan undang-undang perang, tingkah laku sedemikian tidak membebaskan Israel daripada pelanggaran mereka sendiri.”

Setiausaha agung itu sebelum ini menggunakan kuasa jarang digunakan pejabatnya awal minggu ini untuk menerbitkan surat kepada ahli-ahli majlis menyatakan kebimbangan yang mendalam mengenai keganasan yang terus berlaku di dan keupayaan yang semakin berkurangan untuk menangani mangsa-mangsa.

“Saya menulis di bawah Perkara 99 Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menarik perhatian Majlis Keselamatan mengenai perkara yang, menurut pendapat saya, boleh meningkatkan ancaman sedia ada terhadap pengekalan keamanan dan keselamatan antarabangsa,” kata Guterres dalam surat itu.

Guterres memberi amaran bahawa sistem kemanusiaan yang cuba membantu orang awam yang terjejas oleh konflik Israel-Hamas kini berada di ambang kemusnahan disebabkan bekalan yang kurang dan tembakan silang berbahaya.

Pasukan Pertahanan Israel sedang menekan Hamas di kubu terakhir utama mereka di Gaza selepas menumpaskan pertubuhan pengganas itu di utara.

telah memberi amaran bahawa Israel akan mengambil kawalan keselamatan Gaza jauh selepas perang, yang mungkin akan menggusarkan pentadbiran Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.