Keluarga 4, termasuk kanak-kanak, terbunuh oleh serangan peluru berpandu di Pakistan

(SeaPRwire) –   Serangan peluru berpandu yang dilancarkan oleh drone telah menyerang sebuah rumah di bekas kubu kuat Taliban Pakistan di barat laut Pakistan sebelum subuh Selasa, membunuh sekurang-kurangnya empat penduduk kampung, termasuk kanak-kanak, polis berkata.

Serangan itu berlaku di South Waziristan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, ketua polis tempatan Hidayat Ullah berkata.

Beliau berkata masih belum jelas siapa yang melancarkan peluru berpandu itu dan pegawai-pegawai sedang menyiasat. Tentera Pakistan telah mengusir pemberontak Taliban Pakistan dari kawasan itu beberapa tahun lalu, tetapi mereka telah berkumpul semula di sana.

Mereka yang terbunuh dalam serangan peluru berpandu itu adalah orang awam yang tidak diketahui mempunyai kaitan dengan pemberontak. Penduduk kampung meletakkan mayat mereka di jalan berhampiran kem tentera dan membantah pembunuhan itu serta meminta maklumat mengenai siapa yang bertanggungjawab.

Kebanyakan serangan drone terdahulu di kawasan itu dilancarkan oleh atau tentera Pakistan.

Tiada komen segera dari kerajaan atau mengenai serangan itu. Taliban Pakistan, secara rasminya dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan, berbeza tetapi merupakan sekutu rapat Taliban Afghanistan. Ia telah diperkuat oleh pengambilalihan Afghanistan oleh Taliban Afghanistan pada Ogos 2021.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.