Keluarga mendakwa rakyat Amerika ‘ditahan secara tidak adil’ di Turks dan Caicos kerana memiliki peluru

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) — Keluarga empat warga Amerika yang didakwa di kerana membawa peluru menegaskan pada Khamis bahawa saudara-saudara mereka “ditahan secara tidak adil” di pulau menunggu perbicaraan undang-undang.

Minggu lepas, kerajaan mengesahkan bahawa mereka telah mendakwa empat lelaki Amerika kerana secara kolektif membawa 33 butir peluru. Ia mengenal pasti empat lelaki itu sebagai Michael Lee Evans, Bryan Hagerich, Tyler Scott Wenrich dan Ryan Tyler Watson.

Dalam kenyataan yang diterbitkan di media sosial minggu lepas, kerajaan berkata pulau mereka “mempunyai undang-undang jelas terhadap pemilikan senjata api dan/atau peluru dan hukuman ketat untuk menjaga dan melindungi masyarakat.”

Setakat minggu lepas, Hagerich dan Evans telah mengaku bersalah kepada tuduhan.

Ia adalah haram untuk mengangkut senjata api atau peluru ke atau dari mana-mana negara Caribbean Community (CARICOM) – termasuk Turks dan Caicos – tanpa lesen, menurut Biro Minuman Keras, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Peledak Amerika Syarikat, yang memberi amaran berulang kali di laman webnya kepada pelancong.

Berikutan peningkatan besar keganasan senjata dan penyeludupan senjata di Turks dan Caicos, kerajaan mengetatkan undang-undang senjata mereka secara mendadak pada tahun 2022. Melanggar undang-undang boleh mengakibatkan hukuman penjara minimum 12 tahun, walaupun kerajaan berkata ia boleh dikurangkan dalam “keadaan luar biasa.”

Menurut kenyataan oleh sanak saudara di laman penggalangan dana GoFundMe, empat lelaki itu bercuti di pulau merayakan ulang tahun kawan dan apabila mereka cuba kembali ke rumah keselamatan mendapati “peluru yang tidak sengaja ditinggalkan dalam beg tali pinggang dari perjalanan memburu rusa” yang tidak dikesan oleh pihak berkuasa semasa meninggalkan Amerika Syarikat.

menyatakan dalam kenyataannya bahawa ia adalah “tanggungjawab pengembara untuk memastikan beg tangan mereka bebas” senjata api dan peluru, yang “dilarang sama sekali” tanpa keizinan terlebih dahulu. ATF juga memberi amaran bahawa ia adalah “tanggungjawab pengembara untuk menyelidik undang-undang tempatan.”

Keluarga itu meminta bantuan untuk membayar kos guaman dan kos hidup yang semakin meningkat, dan setakat Jumaat telah mengumpul lebih daripada $220,000. Pihak berkuasa dan kenyataan menyatakan bahawa lelaki-lelaki itu telah dibebaskan dengan jaminan, tetapi keluarga mendakwa bahawa Hagerich “telah ditahan secara tidak adil di Turks selama 81 hari sekarang” orang lain telah menghabiskan minggu-minggu terperangkap di pulau menunggu perbicaraan undang-undang terpisah dari anak-anak dan keluarga mereka.

“Mereka menghadapi sistem undang-undang yang tidak dikenali, menakutkan dan mahal yang beroperasi secara berbeza daripada Sistem Keadilan Amerika Syarikat,” baca kenyataan itu.

Pada Khamis, Jessica Byrd, penganjur kempen pengumpulan dana dan kakak lebih tua Watson, berkata Hagerich, yang mengaku bersalah ke atas pemilikan dua puluh butir peluru senapang, dijadualkan untuk perbicaraan pada hari Jumaat. Beliau menambah bahawa beliau kemungkinan akan dijatuhkan hukuman pada hari itu atau minggu depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.