Kemalangan avalanches di Pergunungan Alp Perancis menyebabkan kematian 2 orang, pendaki terjatuh

(SeaPRwire) –   Dua ski terbunuh berikutan runtuhan salji di Mont Blanc, gunung tertinggi Perancis, dan pengembara lain terbunuh di lereng lain mengikut pihak berkuasa tempatan.

Pentadbiran Haute-Savoie menyatakan runtuhan salji Khamis lalu menyapu kawasan luar laluan di kawasan ski Saint-Gervais-les-Bains pada altitud 7,545 kaki. Akibatnya, beberapa orang terperangkap dan ditenggelamkan dalam salji.

Dozens penyelamat gunung mencari mangsa yang masih hidup dan berjaya menyelamatkan enam orang, satu dengan kecederaan tidak didedahkan. Pasukan juga menjumpai mayat seorang lelaki dan seorang wanita yang sudah mati, menurut pentadbiran itu.

‘’Ini mengerikan apa yang berlaku. Sebuah keluarga musnah, dan kami sangat sedih di Saint-Gervais,” Mayor Saint-Gervais Jean-Marc Peillex memberitahu televisyen BFM. Beliau juga menyatakan keadaan cuaca tidak stabil, meningkatkan risiko bahaya semasa aktiviti sedemikian. “Hujan, salji, panas.”

Pihak berkuasa cuba menentukan punca runtuhan salji.

Hanya utara Mont Blanc, penyelamat mendapati seorang pengembara 31 tahun yang mati selepas jatuh di lereng gunung Ecrins. Pemberita tempatan France-Bleu, merujuk kepada penyelamat, berkata pengembara itu bersama kawan dan menyimpang dari laluan mengembara untuk melihat kambing gunung apabila mereka jatuh.

Alp Perancis popular untuk ski pelancongan serta pertandingan profesional, termasuk Kejohanan Ski Alpin Dunia FIS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.