Kemboja melaporkan kes burung flu baru selepas adik lelaki kanak-kanak berusia 9 tahun yang meninggal dunia akibat virus itu disahkan positif

(SeaPRwire) –   Adik lelaki kanak-kanak lelaki yang meninggal dunia minggu lepas akibat telah menguji positif untuk virus tersebut, Kementerian Kesihatan Kemboja mengumumkan Isnin.

Kematian kanak-kanak berusia 9 tahun di wilayah timur laut Kratie merupakan kes pertama dari flu burung di Kemboja tahun ini, selepas empat dilaporkan tahun lepas oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Flu burung, juga dikenali sebagai influenza burung, biasanya menular dalam unggas dan tidak dianggap ancaman kepada manusia sehingga wabak 1997 di kalangan pelawat ke pasar unggas di . Kebanyakan kes manusia melibatkan hubungan terus dengan unggas dijangkiti, tetapi terdapat kebimbangan bahawa virus boleh berkembang untuk menular lebih mudah antara manusia.

WHO dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu minggu ini memberi amaran bahawa perayaan Tahun Baru Cina yang disambut di kebanyakan Asia meningkatkan risiko penularan virus.

Dalam kenyataan, Kementerian Kesihatan Kemboja menyatakan adik lelaki berusia 16 tahun menguji positif untuk virus pada Ahad tetapi tidak menunjukkan sebarang gejala. Kanak-kanak itu menjalani rawatan, dan pegawai-pegawai sedang menyiasat siapa yang berhubungan dengan adik-beradik itu dan bagaimana dan di mana mereka dijangkiti virus.

Kementerian Kesihatan menyatakan kanak-kanak yang meninggal dunia minggu lepas jatuh sakit demam, sesak nafas, batuk dan pengsan selepas makan hidangan yang dimasak ibu bapa mereka daripada ayam dan itik yang dibesarkan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.