Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat meragui dakwaan militia disokong Iran untuk menghentikan serangan ke atas tentera AS: ‘tindakan lebih lantang daripada perkataan’

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan militia disokong Iran di Iraq mengatakan ia akan menangguhkan serangan terhadap tentera Amerika Syarikat selepas serangan pada awal Ahad membunuh tiga orang askar, tetapi Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat mempersoalkan dakwaan tersebut.

Kumpulan berpangkalan di Iraq itu mengatakan selasa ia akan menangguhkan “operasi ketenteraan dan keselamatan terhadap tentera penjajah untuk mengelakkan sebarang malu bagi kerajaan Iraq.”

Kumpulan itu adalah antara beberapa kumpulan di rantau ini yang dipercayai bertanggungjawab menjalankan serangan terhadap sasaran Amerika Syarikat di Iraq, Syria, dan, baru-baru ini, Jordan sepanjang beberapa bulan lepas. Kumpulan-kumpulan itu mengatakan serangan itu adalah membalas sokongan Amerika Syarikat terhadap Israel dalam serangan berterusan terhadap militan Hamas di Gaza dan jumlah kematian awam Palestin yang meningkat.

Sejak 17 Oktober, sekurang-kurangnya 165 serangan terhadap sasaran Amerika Syarikat di Iraq, Syria, dan Jordan. Daripada jumlah ini, 66 berlaku di Iraq, 98 berlaku di Syria, dan satu berlaku di Jordan. Sementara itu, militan Houthi yang berpangkalan di Yemen telah melepaskan tembakan terhadap kapal komersial di Laut Merah – menyebabkan serangan balas daripada Amerika Syarikat dan sekutunya.

Menurut Jennifer Griffin dari CNN, Kataeb Hezbollah mengatakan ia akan menyokong Palestin di Gaza dengan cara lain dan memberitahu pejuangnya untuk tidak bertindak walaupun jika Amerika Syarikat menyerang.

Diminta memberi reaksi terhadap mesej kumpulan itu, Setiausaha Akhbar Pentadbiran Pertahanan Mejar Jeneral Pat Ryder berkata, “tindakan lebih lantang daripada perkataan.”

“Saya tidak fikir kita boleh lebih jelas bahawa kami telah menyeru kumpulan proksi Iran untuk berhenti serangannya. Mereka tidak. Dan jadi kami akan bertindak pada masa dan cara pilihan kami,” katanya. “Apabila saya kata, ‘tindakan lebih lantang daripada perkataan, terdapat tiga serangan – sehingga pengetahuan saya – sejak 28 Januari. Dan saya hanya akan tinggalkan di situ.”

Presiden Biden menghadapi tekanan meningkat untuk bertindak balas selepas tiga orang askar Amerika Syarikat terbunuh dan lebih 40 cedera dalam serangan drone pada waktu malam di pangkalan di Jordan berhampiran sempadan Syria.

Biden menyalahkan serangan itu kepada militia disokong Iran dan bersumpah Amerika Syarikat “akan bertindak balas.” Pada masa yang sama, pegawai pentadbiran berulang kali mengatakan Amerika Syarikat tidak mahu meningkatkan ketegangan dengan Iran.

Serangan itu menandakan peningkatan ketara keganasan dalam serangan sejak 17 Oktober kerana ia merupakan kali pertama tentera Amerika Syarikat terbunuh oleh api musuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.