Kepanasan di Haiti: barang penting untuk kanak-kanak dicuri daripada UNICEF ketika keganasan kumpulan berterusan

(SeaPRwire) –   Sebuah kontena UNICEF di Haiti yang penuh dengan barang penting untuk keibubapaan, neonatal dan kelangsungan hidup kanak-kanak telah dirampas ketika negara itu terus terjerumus ke dalam kekacauan akibat keganasan kumpulan geng yang berterusan.

UNICEF berkata salah satu daripada 17 kontenanya telah dirompak di sebuah pelabuhan di ibu negara Haiti, Port-au-Prince. Barang-barang yang dicuri termasuk resusitator dan peralatan berkaitan yang penting untuk pemulihan awal dan pendidikan, kata UNICEF.

“Mengambil barang-barang penting kesihatan daripada kanak-kanak ketika sistem kesihatan runtuh adalah pelanggaran hak mereka. Insiden ini berlaku pada masa kritikal di mana kanak-kanak memerlukannya paling banyak,” kata Bruno Maes, Wakil UNICEF di Haiti dalam kenyataan. “Perompakan bekalan yang penting untuk sokongan penyelamat nyawa kanak-kanak perlu berakhir segera dan akses kemanusiaan perlu kekal selamat.”

Haiti telah berada dalam keadaan huru-hara selama berminggu-minggu kerana kumpulan geng telah menyerang institusi utama dan menutup lapangan terbang antarabangsa utama. Kekacauan itu telah mendorong ramai rakyat Haiti ke ambang kelaparan dan meninggalkan banyak lagi dalam keadaan yang semakin putus asa.

Kekerasan itu telah meninggalkan kerajaan Haiti dalam keadaan kacau-bilau dan mendorong Perdana Menteri Ariel Henry untuk menjanjikan bahawa beliau akan meletak jawatan, tuntutan utama kumpulan geng.

UNICEF berkata keganasan itu telah memperburuk akses kanak-kanak kepada sistem kesihatan yang sudah runtuh yang disokong oleh bekalan UNICEF.

Di Port-au-Prince, hospital telah dirosakkan dan terpaksa ditutup, meninggalkan hanya dua kemudahan pembedahan berfungsi yang tersedia. Di seluruh negara, hanya empat daripada 10 hospital berfungsi.

Juga pada Sabtu, Kementerian Luar Negeri Guatemala berkata bahawa pejabat konsul kehormatnya di Haiti telah dirompak, tetapi tidak memberikan butiran kerosakan atau pencurian, juga tidak menyatakan siapa yang bertanggungjawab.

Kementerian itu berkata hanya “dokumentasi dan dokumentasi empat atau lima tahun yang lalu telah dipindahkan terlebih dahulu” ke Kedutaan Guatemala untuk Haiti, terletak di negara jiran Dominican Republic.

Amerika Syarikat telah menghantar pasukan tentera untuk meningkatkan keselamatan di Kedutaan Amerika Syarikat dan nampaknya menafikan spekulasi bahawa pegawai kanan kerajaan AS mungkin meninggalkan.

Walaupun lapangan terbang utama Haiti di Port-au-Prince kekal ditutup berikutan serangan kumpulan geng, Jabatan Negeri Amerika Syarikat berkata ia akan menawarkan penerbangan eksklusif terhad untuk warganegara Amerika dari bandar utara yang kurang huru-hara Cap-Haïtien. Tetapi ia memberi amaran bahawa warganegara Amerika perlu mempertimbangkan penerbangan itu “hanya jika anda fikir anda boleh sampai ke lapangan terbang Cap-Haïtien dengan selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.