Keputusan kerajaan UK untuk meluluskan rancangan iklim diisytiharkan tidak sah oleh hakim Mahkamah Tinggi

(SeaPRwire) –   Hakim Mahkamah Tinggi telah memutuskan pada hari Jumaat bahawa kerajaan UK telah bertindak secara tidak sah apabila ia meluluskan rancangan untuk memenuhi sasaran iklim tanpa bukti bahawa ia boleh dilaksanakan.

Ini adalah kali kedua dalam tempoh dua tahun rancangan tindakan iklim utama kerajaan didapati tidak sah dan tidak mencukupi dalam memenuhi sasaran yang mengikat secara undang-undang untuk mengurangkan gas rumah hijau.

Hakim Clive Sheldon telah membenarkan pada hari Jumaat dengan tiga kumpulan alam sekitar yang membawa kes ini, memutuskan bahawa keputusan kerajaan untuk meluluskan Pelan Pelaksanaan Bajet Karbon tahun lalu “secara sederhana tidak dibenarkan oleh bukti.”

Rancangan itu menggariskan bagaimana UK bertujuan untuk mencapai sasaran karbonnya, termasuk janji untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak kira-kira dua pertiga daripada tahap 1990 menjelang 2030 dan mencapai sifar bersih menjelang 2050.

Hakim berkata butiran dalam draf rancangan itu “kabur dan tidak dikuantiti,” dan tidak memberikan pegawai maklumat yang cukup mengenai sama ada rancangan itu sepatutnya diluluskan.

Peguam yang mewakili pertubuhan alam sekitar memberitahu mahkamah bahawa kerajaan gagal berkongsi “jadual risiko,” atau maklumat mengenai sama ada polisi mereka boleh dilaksanakan, dengan Parlimen dan orang lain, maka rancangan itu tidak boleh dinilai dengan betul.

“Mahkamah telah memberitahu kerajaan UK bukan sekali, tetapi dua kali bahawa strategi iklim mereka tidak sesuai untuk tujuan,” kata Sam Hunter Jones, peguam untuk kumpulan ClientEarth. “Penghakiman ini bermakna kerajaan kini perlu mengambil tindakan yang boleh dipercayai untuk menangani krisis iklim dengan rancangan yang sebenarnya boleh dilaksanakan dan dengan angka yang boleh diandalkan.”

Kerajaan mempertahankan rekodnya dalam perubahan iklim, menyatakan ia telah menetapkan “butiran lebih terperinci daripada mana-mana negara G20 mengenai bagaimana kami akan mencapai bajet karbon kami yang berambisi,” merujuk kepada Kumpulan 20 negara maju dan membangun terkemuka.

“Tuntutan dalam kes ini terutamanya mengenai proses dan penghakiman itu tidak mengandungi sebarang kritikan terhadap rancangan terperinci yang kami miliki. Kami tidak percaya kes mahkamah mengenai proses mewakili cara terbaik untuk memajukan matlamat bersama kita untuk mencapai sifar bersih,” katanya dalam kenyataan.

Pegawai-pegawai berkata mereka akan menerbitkan laporan baru dalam tempoh 12 bulan berikutan penghakiman hakim.

Pada tahun lalu, penasihat iklim kerajaan UK sendiri, yang menjejak prestasi negara dalam , berkata ia kehilangan keyakinan terhadap keupayaan kerajaan untuk memenuhi sasaran pelepasan dan mengkritik pegawai-pegawai kerana menarik balik komitmen bahan bakar fosil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.