Keputusan pilihan raya Pakistan keluar, dan tiada pemenang. Inilah apa yang akan berlaku seterusnya.

(SeaPRwire) –   Keputusan akhir pilihan raya telah diumumkan. Tetapi masih tiada pemenang.

Pakatan rakan kongsi bekas Perdana Menteri Imran Khan memenangi kerusi terbanyak di Dewan Rakyat, atau dewan rendah parlimen, dalam undian kontroversi minggu lepas. Ia merupakan keputusan yang mengejutkan memandangkan masalah yang dihadapi parti Tehreek-e-Insaf Pakistan (PTI) — tiada ceramah kempen, tiada ejen pengundian pada hari mengundi, dan sekatan internet. Mereka memenangi 93 daripada 265 kerusi Dewan Rakyat. Tetapi ia masih tidak mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Dua parti utama lain, yang diketuai oleh musuh Khan, juga gagal menjamin cukup kerusi untuk membentuk kerajaan sendiri. Mereka ialah PML-N bekas Perdana Menteri Nawaz Sharif dan PPP, yang diketuai oleh Bilawal-Bhutto Zardari. Mereka memenangi 75 dan 54 kerusi masing-masing.

Ia adalah parlimen Pakistan yang memilih perdana menteri berikutnya, jadi mempunyai majoriti adalah penting.

Bukan Imran Khan. dan dilarang memegang jawatan awam. PTI berkata ia tidak mahu atau memerlukan pakatan, mendakwa ia mempunyai cukup kerusi. Ia tidak. Parti itu mendapat sokongan awam — seperti yang ditunjukkan oleh bilangan kerusi yang dipengerusikan calonnya — tetapi ia tidak mempunyai sokongan rakan politik.

Ahli analisis Azim Chaudhry berkata parti-parti lain mempunyai “gaduh dan dendam” terhadap Khan sewaktu beliau berkuasa dan mereka tidak bersedia untuk bersalaman dengannya kerana beliau jelas tidak mahu bercakap dengan mereka.

PML-N dan PPP memulakan rundingan pakatan sebaik sahaja menjadi jelas bahawa penyokong Khan telah mendahului. Mereka mendakwa mempunyai pakatan dengan parti-parti kecil dan ahli parlimen baru, termasuk pembelot dari pihak Khan, untuk meningkatkan kuota kerusi mereka kepada nombor majoriti ajaib 169.

Tetapi mengetahui siapa yang boleh menjadi perdana menteri dari kumpulan berantakan ini lebih sukar.

Ahli dalaman parti mengatakan Sharif tidak sesuai untuk pakatan kerana sifatnya. Adiknya yang lebih muda, Shehbaz, memimpin pakatan selepas Khan digulingkan dari kuasa dan dianggap lebih mesra.

Dan kemudian ada Bhutto-Zardari, bekas menteri luar negara. Belum jelas sama ada beliau akan mahu jawatan tertinggi dalam kerajaan yang datang ke kuasa melalui pilihan raya sebegini tercemar.

Tetapi beliau dan partinya adalah kunci kepada sebarang pakatan kerana mempunyai bahagian ketiga terbesar kerusi. Bukan tanpa sebab bapanya, Asif Ali Zardari, dianggap sebagai pembuat raja. Beliau tidak akan melakukan sesuatu yang membahayakan masa depan politik anaknya, seperti bergabung tangan dengan Khan, menurut Chaudhry.

Terdapat peluang kepada calon luar untuk menjadi perdana menteri bagi menepati semua pihak, tetapi sukar melihat dua keluarga melepaskan tuntutan kuasa mereka.

Rakyat tidak berpuas hati dengan cara pilihan raya berlangsung dan bagaimana undian dihitung. Cabaran undang-undang sedang dijalankan untuk melawan beberapa keputusan. Terdapat protes dan dakwaan mengenai penipuan undi, dengan penyokong Khan khususnya marah terhadap apa yang mereka anggap sebagai pencurian undi. Polis telah menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan orang ramai dan menangkap puluhan orang dalam demonstrasi berseliweran yang meletus . Komuniti antarabangsa dan kumpulan hak asasi manusia telah menyatakan kebimbangan mengenai ketidakteraturan undian.

Presiden Pakistan perlu mengadakan sesi pembukaan pertama Dewan Rakyat baru dalam tempoh 21 hari selepas pilihan raya, atau 29 Februari. Ahli parlimen dilantik semasa sesi itu. Mereka mengemukakan borang pencalonan untuk beberapa peranan kunci, termasuk speaker dan ketua dewan. Selepas jawatan-jawatan ini dipenuhi, perdana menteri baru dipilih melalui undian parlimen, tugas yang memerlukan majoriti mudah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.