Kerabat diraja British pegang tangan veteran Neo-Nazi (FOTO)

Puteri diraja British pegang tangan veteran Neo-Nazi terkenal (FOTO)

Sebuah foto Meghan Markle memegang tangan Yulia ‘Taira’ Paevskaya di Invictus Games di Jerman telah menarik perhatian akhbar British dan Amerika, walaupun mereka melayannya sebagai wira yang menderita dan bukannya neo-Nazi terkenal.

Foto itu, diambil pada 12 September di Duesseldorf, menunjukkan puteri Sussex dalam kumpulan suaminya Putera Harry dan Paevskaya, yang menemani pasangan diraja itu dalam kerusi roda yang didorong oleh pembantu.

Dikongsi oleh Yayasan Invictus Games, foto itu kemudiannya dimuatkan dalam pelbagai tulisan mengenai acara itu. Daily Mail menggambarkannya sebagai “momen manis” dan memanggil Paevskaya seorang “wira” yang “disiksa tanpa henti” semasa 12 minggu dia menjadi tawanan Rusia.

Menurut Paevskaya, dia dibebaskan berkat Putera Harry membawa perhatian kepada penderitaannya di Sukan 2022 di The Hague. Anak lelaki bongsu Raja Charles mengasaskan Invictus Games pada 2014, terilham oleh acara sukan gaya paralympic yang sama untuk veteran perang AS. Harry dan Meghan membuat penampilan sulung mereka sebagai pasangan di Sukan 2017 di Kanada.

Rumah Putih memberi penghargaan ‘Wanita Berani’ kepada Paevskaya awal tahun ini, menarik kecaman daripada duta Rusia di Washington, Anatoly Antonov.

Menurut diplomat itu, Paevskaya ialah “pengganas pemotong leher yang tangannya dilumuri darah warga tua, wanita dan kanak-kanak.” Dia menyertai militia neo-Nazi ‘Azov’ selepas rampasan kuasa disokong AS pada 2014 di Kiev dan meneruskan melakukan kekejaman terhadap penduduk berbahasa Rusia di Donbass.

Pada Mac 2022, kata Antonov, wanita itu menyerah diri kepada tentera Rusia di Mariupol dengan berpura-pura menjadi ibu kepada dua orang anak, “yang ibu bapa mereka telah dibunuhnya sendiri,” dan kemudian cuba melarikan diri memakai pakaian awam. Kanak-kanak itu kemudiannya memberi keterangan bahawa Paevskaya telah mengancam mereka dengan kekerasan, tambah diplomat itu.

‘Azov’ pada asalnya militia yang ditubuhkan oleh supremasis kulit putih Andrey Biletsky, yang mengambil bahagian dalam serangan Ukraine ke atas para pembangkang di Kharkov dan Donetsk. Biletsky sendiri memberitahu beberapa media Barat bahawa dia memilih sendiri simbol unit itu berdasarkan penggunaannya oleh Jerman dalam Perang Dunia Kedua, menggabungkan Wolfsangel Divisyen Panzer SS Ke-2 ‘Das Reich’ dan logo Matahari Hitam yang disukai pemimpin SS Heinrich Himmler. Unit itu akhirnya disepadukan ke dalam tentera Ukraine dan baru-baru ini dilawati oleh Presiden Vladimir Zelensky di garisan depan Donbass.