Kerajaan Finland mengumumkan hari berkabung kebangsaan seluruh negara selepas seorang remaja berusia 12 tahun didakwa menembak pelajar-pelajar sekolah

(SeaPRwire) –   Penzihat berkumpul di luar sebuah sekolah selatan Finland pada Rabu, sehari selepas murid berusia 12 tahun didakwa membunuh seorang budak lelaki dan mencederakan dua orang gadis yang sama umurnya dengan senjata api tangan.

Serangan itu mengejutkan negara Nordik itu, di mana bendera biru dan putih Finland dinaikkan separuh tiang dan berpuluh-puluh orang termasuk ibu bapa, guru dan rakan sekolah menyimpan bunga dan menyalakan lilin di lanskap salji berhampiran bangunan sekolah di mana kejadian tembakan berlaku.

Kerajaan Finland mengisytiharkan Rabu sebagai hari berkabung kebangsaan, mengarahkan semua agensi dan institusi kerajaan menurunkan bendera kebangsaan ke separuh tiang. Ramai isi rumah persendirian di seluruh Finland menyertai peringatan itu.

Polis berkata salah seorang gadis yang cedera mempunyai kewarganegaraan ganda Finland-Kosovo. Pelaku dan mangsa adalah rakan sekelas.

Dalam kenyataan pada Rabu, polis berkata mereka telah menubuhkan motif awal untuk pembunuhan, yang dilakukan dengan “senjata api tangan seperti revolver”, tetapi menyatakan siasatan masih berjalan. Penyiar awam Finland YLE berkata suspek didakwa dibuli di sekolah.

Pada Selasa, polis bersenjata berat menghalang sekolah Viertola, sebuah sekolah menengah 800 murid di bandar Vantaa, hanya di luar Helsinki.

Polis berkata budak lelaki yang mati terus selepas ditembak. Suspek ditahan di kawasan Helsinki kurang daripada satu jam selepas tembakan, dengan senjata api di tangan. Senjata api itu diluluskan kepada seorang sanak saudara suspek yang tidak dikenal pasti segera. Polis berkata dia mengakui tembakan dalam perbicaraan polis awal.

Umur liabiliti jenayah minimum di Finland ialah 15 tahun, yang bermakna suspek tidak boleh ditahan secara rasmi. Suspek di bawah umur 15 tahun hanya boleh soal siasat oleh polis sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa kebajikan kanak-kanak.

Finland menyaksikan dua serangan besar pada 2007 dan 2008. Akibatnya, negara itu mengukuhkan undang-undang senjatanya, menaikkan umur minimum pemilikan senjata dan memberi polis kuasa lebih besar untuk melaksanakan semakan latar belakang individu yang memohon lesen senjata.

Negara 5.6 juta penduduk itu mempunyai lebih 1.5 juta senjata berlesen, dan kira-kira 430,000 pemegang lesen, mengikut Kementerian Dalam Negeri Finland. Memburu dan memiliki senjata adalah tradisi yang dalam akar umbi di negara Eropah Utara yang jarang penduduknya ini, di mana amalan sasaran juga merupakan hobi yang meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.