Kerajaan Jerman akan nyahjenayahkan ganja dalam jumlah terhad

(SeaPRwire) –   Rancangan untuk meliberalisasikan peraturan mengenai ganja telah diluluskan cabang terakhir parlimen pada hari Jumaat, membuka jalan untuk penahanan jumlah terhad ganja didekriminalisasikan pada 1 April.

Dalam langkah kedua, “kelab ganja” yang akan dibenarkan untuk menanam bahan itu untuk kegunaan peribadi ahli akan dibenarkan untuk memulakan kerja pada 1 Julai.

, projek reformasi terkemuka Canselor Olaf Scholz kerajaan, diluluskan oleh dewan rendah parlimen bulan lalu. Tetapi nasibnya di dewan atas, yang mewakili kerajaan negeri Jerman 16 dan di mana koalisi sosial liberal Scholz tidak mempunyai majoriti, tidak jelas.

Dewan atas boleh menangguhkannya dengan menghantarnya kepada jawatankuasa yang mengimbangi pertikaian antara dua dewan, langkah yang penyokong takutkan akan memberi pembangkang pusat kanan peluang untuk menghentikan projek sepenuhnya. Tetapi lawan rancangan itu gagal mengumpulkan majoriti untuk meminta jawatankuasa.

Rang undang-undang itu menyediakan pengharaman oleh orang dewasa sehingga hampir 1 unsi ganja untuk tujuan rekreasi dan membenarkan individu menanam sehingga tiga pokok di rumah sendiri. Bahagian itu daripada undang-undang akan berkuat kuasa pada 1 April.

Penduduk Jerman berusia 18 tahun ke atas akan dibenarkan menyertai “kelab ganja” tidak untung dengan maksimum 500 ahli setiap satu bermula 1 Julai.

Individu dibenarkan membeli sehingga 25 gram sehari, atau maksimum 50 gram sebulan – angka terhad kepada 30 gram untuk bawah 21 tahun. Keahlian kelab berganda tidak akan dibenarkan. Kos kelab akan ditanggung oleh yuran keahlian, yang akan ditetapkan mengikut berapa banyak ganja ahli gunakan.

Undang-undang itu juga memanggil amnesti di mana hukuman yang sudah dikenakan untuk kesalahan berkaitan ganja yang tidak akan menjadi haram akan ditinjau semula dan dalam banyak kes dibalik. Pihak berkuasa serantau bimbang bahawa sistem kehakiman akan terbeban dengan ribuan kes.

Pemimpin pembangkang Friedrich Merz berjanji dalam temu bual dengan kumpulan akhbar Funke sebelum undian hari Jumaat bahawa parti itu akan membalikkan undang-undang jika ia memenangi pilihan raya yang dijangka pada musim gugur 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.