Kerajaan Mexico memaksa laluan kargo memberi keutamaan kepada perkhidmatan kereta api penumpang

(SeaPRwire) –   Kerajaan Mexico telah mengeluarkan dekri pada hari Isnin yang akan memaksa laluan kereta api kargo swasta untuk memberi keutamaan kepada perkhidmatan kereta api penumpang berbanding operasi kargo biasa mereka.

Dekri itu memberi dua pengendali konsesi laluan kereta api swasta utama, iaitu CPKS dan Ferromex sehingga 15 Januari untuk mengemukakan cadangan untuk menawarkan perkhidmatan penumpang itu sendiri. Jika mereka menolak, kerajaan akan meletakkan tentera atau tentera laut, yang tidak mempunyai pengalaman mengendalikan kereta api, untuk mengambil alih perkhidmatan tersebut.

Hampir keseluruhan laluan kereta api Mexico kini hanya mengangkut kargo kecuali perkhidmatan kereta api pelancong kecil seperti Kawasan Berlian Utara Mexico dan kawasan pengeluar tequila di Jalisco.

Kerajaan mahu empat laluan antara bandar pendek di mana kereta api penumpang akan beroperasi di landasan yang biasanya hanya digunakan untuk kargo sahaja.

Tetapi cabaran terbesar mungkin tiga laluan penumpang jauh yang juga mahu ditubuhkan kerajaan dari Mexico City ke sempadan Amerika Syarikat: perkhidmatan penumpang 700 batu yang dicadangkan dari Mexico City ke Nuevo Laredo, perjalanan 900 batu dari Aguascalientes ke bandar sempadan Ciudad Juárez, dan laluan 1,350 batu dari ibu negara ke bandar sempadan Nogales.

Dekri itu menggabungkan dua minat Presiden Andrés Manuel López Obrador: nostalgianya terhadap perkhidmatan kereta api penumpang yang beroperasi di Mexico sebelum pengendali konsesi swasta dibenarkan, dan ketergantungannya kepada tentera untuk segala-galanya daripada penguatkuasaan undang-undang kepada projek pembinaan.

Dua pengendali swasta utama di Mexico ialah CPKS multinasional Kanada dan Ferromex Mexico. Kedua-duanya mengendalikan perkhidmatan kargo.

Hanya beberapa sistem kereta api penumpang di seluruh dunia yang menguntungkan. Kebanyakannya bergantung sangat kepada subsidi kerajaan.

Tentera Mexico sedang membina kereta api pelancongan Tren Maya di Semenanjung Yucatan, dan Tentera Laut bertanggungjawab terhadap kereta api antara isthmus yang dibina semula menghubungkan Teluk Mexico ke pelabuhan Pasifik. Tetapi tiada satupun sepenuhnya beroperasi.

Dalam dekri, pejabat presiden menulis bahawa “keutamaan akan diberikan kepada perkhidmatan kereta api awam penumpang, dan pengangkutan kereta api kargo akan dihormati, mengikut terma konsesi berkenaan.”

Ini menimbulkan potensi kelewatan. Apabila kerajaan terakhir menyediakan perkhidmatan penumpang melalui syarikat milik negara pada tahun 1990-an, kereta api jarang tiba tepat masa.

Ferromex belum memberi komen. Dalam kenyataan pada hujung minggu, CPKS menulis bahawa ia tidak menjangkakan masalah, asalkan kerajaan Mexico memenuhi janjinya untuk tidak membenarkan perkhidmatan penumpang yang dicadangkan mengganggu operasi kargo.

“Draf dekri menekankan bahawa perkhidmatan kereta api kargo awam akan dihormati dan dengan itu, kami tidak menjangkakan impak negatif terhadap konsesi kami,” tulis syarikat itu. “CPKC mempunyai pengalaman meluas mengendalikan perkhidmatan kereta api penumpang di pelbagai lokasi di merata rangkaian kami di Amerika Syarikat sambil menguruskan perkhidmatan kargo dengan cekap.”

Syarikat itu berkata anak syarikatnya di Mexico, CPKS de Mexico “sebelum ini telah mencapai persetujuan dengan Kerajaan Persekutuan Mexico untuk menjalankan kajian apa yang diperlukan untuk perkhidmatan kereta api penumpang yang dicadangkan baru di sepanjang hak laluan koridor antara Mexico City dan Querétaro.”

Kerajaan juga mahu menubuhkan perkhidmatan penumpang dari Mexico City ke bandar utara tengah San Luis Potosí, melalui Monterrey dan ke sempadan . CPKS berkata bahawa “seperti yang diperlukan oleh konsesi kami, CPKC de México akan bekerjasama rapat dengan Kerajaan Persekutuan Mexico untuk menilai perkhidmatan penumpang di koridor itu.”

Kerajaan juga mahu mengendalikan kereta api penumpang dari Mexico City ke bandar pelabuhan Teluk Coatzacoalcos, dari ibu negara ke bandar-bandar berhampiran Queretaro dan Aguascalientes, dan perjalanan pendek dari lapangan terbang baru Mexico City ke bandar berhampiran Pachuca.

Rancangan itu juga termasuk menghubungkan pelabuhan Pasifik pantai Manzanillo dengan bandar-bandar Guadalajara dan Irapuato. Manzanillo terutamanya dikenali sebagai pelabuhan kargo dan mempunyai infrastruktur pelancongan yang agak sedikit.

Oleh kerana laluan rel kini direka bentuk dan dioperasikan sebagai perkhidmatan kargo bergerak perlahan, dan sering penuh dengan kereta api dan lintasan pada paras, kereta api penumpang mungkin tidak bergerak sangat pantas. Apabila perjalanan jauh penumpang ditawarkan pada tahun 1990-an, ia kadang-kadang mengambil masa berhari-hari untuk tiba di destinasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )