Kerbau keliaran di lebuh raya utama mencetuskan operasi menyelamat hidupan liar di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Di mana kerbau berkeliaran boleh menjadi masalah di Afrika Selatan.

Dua ekor kerbau telah dilihat berjalan di tengah-tengah lebuh raya utama pada petang Sabtu di pinggir bandar terbesar negara, Johannesburg, ketika kereta dan trak melaju dengan pantas.

Tidak jelas dari mana kerbau-kerbau ini datang, dan tiada sesiapa yang melaporkan kehilangan mana-mana haiwan.

Pihak berkuasa bandar telah memutuskan bahawa mereka perlu ditangkap dan dipindahkan secepat mungkin kerana bahaya yang ditimbulkan oleh lembu bergerigi berat ini, yang boleh mencecah berat 1,760 paun dan terkenal agak kesal dan tidak menentu.

Kerbau-kerbau itu hilang tidak lama selepas berjalan-jalan di lebuh raya itu, tetapi syarikat keselamatan dan penilaian risiko Bidvest Protea Coin membantu pihak berkuasa memburu mereka dengan menggunakan helikopter bersenjata kamera inframerah.

Panas tubuh mereka telah dikesan oleh kamera dan memberikan lokasi mereka. Helikopter itu telah mengesan mereka awal Selasa di kawasan bersemak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa OR Tambo Johannesburg, kata Waal de Waal, ketua pegawai operasi di Bidvest Protea Coin.

Helikopter ini biasanya digunakan untuk menangani dan mengesan trak wang yang dicuri, akan digunakan untuk menyuntik kerbau-kerbau itu dengan senapang bedilan penenang dari udara, kata de Waal.

Pakar bedah haiwan Cliff Bull akan melakukan bedilan itu. Beliau berkata mencari mereka saja sukar, tetapi memindahkan kerbau adalah operasi terbesar.

Kerana kawasan berbukit dan belukar tebal, Bull berkata membawa kerbau yang telah diberi bedilan penenang yang ringan agar pasukan boleh membimbing haiwan yang linglung itu ke trak dengan menggunakan alat dorong lembu akan sangat sukar. Jadi, yang terbaik adalah untuk memberi mereka bedilan penenang yang ringan supaya mereka boleh digerakkan keluar dengan alat dorong lembu.

“Kami mungkin perlu menggiring mereka keluar,” kata Bull.

Menggiring kerbau benar-benar menguji daya tahan pakar bedah haiwan yang paling berani, katanya.

Kerbau-kerbau ini mungkin telah berkeliaran selama berbulan-bulan selepas laporan penampakan lain pada April tahun lalu.

Walaupun saiz mereka besar, “mereka mempunyai cara untuk bergerak tanpa dikesan,” kata Bull.

Ini bukan kali pertama operasi sebegini dijalankan oleh Bull, yang menguruskan Klinik Veterinar Craig View di Johannesburg.

Dahulu kala beliau pernah menyuntik dan memindahkan seekor harimau yang ditemui oleh seseorang di bilik cucian rumah mereka di bandar berhampiran Benoni, katanya. Bull juga pernah dipanggil untuk memindahkan babi hutan yang berkeliaran di jalan-jalan berhampiran kawasan kewangan Sandton yang berbentuk menara tinggi di Johannesburg.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.