Kereta kabel terhempas di Turki mengakibatkan 1 penumpang meninggal dunia dan mencederakan 7, dengan ramai yang terkandas

(SeaPRwire) –   ISTANBUL (AP) — Satu orang terbunuh dan tujuh cedera Jumaat apabila kapsul kabel kereta gantung di selatan mengenai tiang dan terbuka, menyebabkan penumpang terjatuh ke gunung di bawah, pegawai dan media tempatan berkata. Scores orang lain ditinggalkan sehingga lewat malam selepas keseluruhan sistem kabel kereta gantung berhenti.

Dua kanak-kanak tergolong dalam kalangan yang cedera dalam kemalangan di kabel kereta gantung Tunektepe hanya di luar bandar Antalya pada kira-kira 6 petang semasa cuti Aidilfitri yang sibuk, kata Agensi Berita Negara Anadolu.

Anadolu mengenal pasti yang mati sebagai lelaki Turki berusia 54 tahun, dan berkata enam warganegara Turki dan satu warganegara Kyrgyz yang cedera.

Lima daripada yang cedera diangkut keluar gunung menggunakan helikopter dan usaha terus untuk mengeluarkan dua lagi mangsa cedera, kata tiga jam selepas kemalangan. Operasi menyelamat melibatkan lebih 160 petugas pertolongan cemas termasuk anak kapal dari Pengawal Pantai dan pasukan pendaki gunung dari pelbagai bahagian Turki, menteri memaparkan di laman sosial X.

Kira-kira 184 penumpang lain terkandas dalam 25 kapsul kabel kereta lain puluhan kaki (puluhan meter) di atas tanah kerana jurutera cuba memulakan semula sistem, berkata Datuk Bandar Antalya Muhittin Bocek dalam kenyataan.

Agensi Penyelamat Bencana AFAD kemudian berkata 49 orang telah diselamatkan dari kapsul tergantung, meninggalkan 135 masih terkandas hampir tengah malam — kira-kira enam jam selepas kemalangan.

Imej dalam media Turki menunjukkan kapsul tercedera goyang dari kabel terlepas di sisi gunung berbatu semasa paramedik merawat mangsa cedera.

Jumaat adalah hari terakhir cuti awam tiga hari di Turki menandakan akhir bulan suci Islam Ramadan, yang menyaksikan keluarga berbondong-bondong ke kawasan pantai.

Kabel kereta mengangkut pelancong dari pantai Konyaalti ke restoran dan platform pandangan di puncak gunung 618 meter (2,010 kaki) Tunektepe. Ia dijalankan oleh Perbandaran Metropolitan Antalya.

Pejabat Peguam Awam Ketua Antalya telah melancarkan siasatan. Suruhanjaya pakar termasuk jurutera mekanikal dan elektrik serta pakar kesihatan dan keselamatan telah dilantik untuk menentukan punca insiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.